FOTO. Petrom a montat noi camere de cocsare de la Petrobrazi. Acestea au mărimea unui bloc, au fost produse în România și fiecare are 200 de tone

cocsare

Petrom a finalizat înlocuirea celor patru camere de cocsare de la rafinăria Petrobrazi, care joacă un rol esențial în procesul de rafinare, asigurând transformarea componentelor grele în produse superioare, potrivit unui comunicat. Noile instalații sunt proiectate să funcționeze la capacitate maximă timp de cel puțin două decenii. Investițiile pentru proiect s-au ridicat la aproximativ 70 milioane de euro.

Fiecare cameră de cocsare cântărește aproape 200 de tone, are aproximativ 6 metri în diametru și 30 de metri înălțime, echivalentul unui bloc de 10 etaje. Proiectul de înlocuire a camerelor de cocsare a fost început în 2021, iar instalarea lor în rafinărie a durat 2 luni, în timpul reviziei planificate de anul acesta. O macara specială, de aproape 125 de metri înălțime, echivalentul unei clădiri de 40 de etaje, a fost folosită pentru a înlocui camerele de cocsare. Macaraua poate ridica greutăți de 1.600 de tone. Petrom spune că acestea au fost produse local, fără să menționeze cine este fabricantul. Singua fabrică care are capacitate de a produce piese atât de mari este Walter Tosto WTB, de pe platforma IMGB, fosta FECNE, care este deținută de concernul italian Walter Tosto.

“Prin înlocuirea camerelor de cocsare, îmbunătățim eficiența și siguranța operațiunilor noastre. Rafinăria Petrobrazi este pregătită să asigure în continuare carburanți de calitate pe piața românească și regională. Felicit echipa care a gestionat acest proiect complex și mă bucur că instalațiile sunt fabricate aici, în România.”, spune Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Rafinare și Marketing

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a țițeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Din 2005, OMV Petrom a investit peste 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această investiție contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *