Furnizorul de credite ipotecare: Prețurile locuințelor din Marea Britanie scad pentru a patra lună consecutiv

Redacția ian. 6, 2023 0 comentarii
imobiliar, locuinta, prima casa

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut pentru a patra lună consecutiv, deoarece creșterea costurilor de împrumut a afectat finanțele gospodăriilor, potrivit datelor publicate vineri de furnizorul de credite ipotecare Halifax.

Prețurile medii ale locuințelor au scăzut cu 1,5% între noiembrie și decembrie, a precizat furnizorul de credite ipotecare Halifax. Declinul marchează o încetinire față de scăderea de 2,4% înregistrată între octombrie și noiembrie.

Rata anuală de creștere a prețurilor locuințelor a încetinit la 2% în decembrie, de la 4,6% în luna precedentă. Prețul tipic al proprietății a scăzut la 281.272 de lire sterline în decembrie, de la 285.425 de lire sterline în noiembrie.

Ratele la creditele ipotecare, care reflectă așteptările privind costurile de împrumut pe termen mediu, au crescut în ultimele luni, în urma unei serii de majorări ale ratelor dobânzilor de către Banca Angliei în încercarea de a ține în frâu inflația ridicată.

Banca centrală a majorat ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual până la 3,5% în decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, avertizând că este probabilă o înăsprire suplimentară a politicii monetare.

Datele BoE din această săptămână au arătat că, în noiembrie, aprobările de credite ipotecare au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani.

Potrivit Halifax, prețurile locuințelor au crescut luna trecută în toate regiunile din Marea Britanie, dar ritmul de creștere a încetinit. Compania prognozează o scădere de 8% a prețurilor locuințelor în 2023. Acest lucru ar însemna o revenire la niveluri care nu au mai fost văzute din aprilie 2021, înainte ca boom-ul imobiliar alimentat de pandemie să atingă punctul culminant, deoarece oamenii s-au grăbit să se mute în case mai mari.

Sursa foto: FNGCIMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *