G7 cere grupului OPEC să crească producția de petrol deoarece războiul Rusiei din Ucraina împinge prețurile țițeiului la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani

Redacția mai 27, 2022 1 comentarii
petrol

Miniștrii energiei G7 au cerut grupului OPEC să pompeze mai mult petrol, deoarece războiul Rusiei din Ucraina împinge prețurile țițeiului la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani, scrie Financial Times.

Apelul a fost făcut la finalul unei reuniuni a miniștrilor energiei și mediului G7 din Germania, care deține președinția rotativă. Miniștrii au remarcat că războiul a declanșat o creștere a prețurilor petrolului, gazelor și cărbunelui, provocând o creștere a inflației care punea o presiune uriașă asupra gospodăriilor cu venituri mici, precum și a întreprinderilor și industriei.

„Facem apel la țările producătoare de petrol și gaze să acționeze într-un mod responsabil și să răspundă la înăsprirea piețelor internaționale, observând că OPEC are un rol cheie”, au spus miniștrii.

Ei au mai spus că UE ar trebui să își reducă urgent dependența de gazul natural rusesc și au subliniat rolul important pe care l-ar putea juca creșterea aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL) pentru a atenua potențialele întreruperi în aprovizionarea conductei, în special către piețele europene.

La începutul acestei luni, liderii G7 au cerut țărilor membre să elimine treptat dependența de energia rusă, inclusiv prin interzicerea importurilor de petrol rusesc. De asemenea, UE discută opțiunea unui embargo asupra țițeiului rusesc, deși Ungaria se opune.

Cu toate acestea, în ciuda apelului G7 la OPEC, nu este clar dacă grupul va răspunde. Arabia Saudită a rezistat presiunii occidentale de a accelera creșterile de producție pentru a contribui la scăderea prețurilor, insistând că nu există lipsă de aprovizionare.

Prețurile petrolului aproape s-au dublat în ultimul an. Grupul OPEC+, care include Rusia, a redus producția ca parte a acordurilor încheiate în timpul pandemiei de Covid-19, înainte de a o restabili treptat, la o rată de 400.000 de barili pe zi în fiecare lună. Arabia Saudită a semnalat luna aceasta că va susține Rusia ca membru al OPEC+, în ciuda înăspririi sancțiunilor occidentale asupra Moscovei.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *