Gazprom amenință Republica Moldova că ar putea opri livrările de gaze în orice moment

Moldovagaz

Republica Moldova a încălcat în repetate rânduri termenii de plată pentru gazele naturale livrate de Gazprom, așa că gigantul energetic rus ar putea să rupă contractul în orice moment. Anunțul a fost făcută de Gazprom aseară, după ce autoritățile de la Chișinău s-au plâns că volumul livrărilor a fost micșorat.

Gazprom a explicat și de ce livrează doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi în loc de 8,06 de milioane de metri cubi. Potrivit companiei energetice, de vină ar fi partea ucraineană, care a refuzat să transporte gazul rusesc.

„Volumul este predeterminat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gazul rusesc la stația de măsurare a gazului de la Sohranivka. De asemenea, am dori să menționăm că partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractuale privind condițiile de plată pentru gazul furnizat”, se arată în comunicatul Gazprom, citate de agenția de presă TASS.

„În același timp, din vina părții moldovenești, acordul privind achitarea datoriilor istorice pentru gazul furnizat în anii precedenți nu a fost semnat încă. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia contractul existent în orice moment”, notează compania rusă.

Ucraina, deocamdată, nu a comentat acuzațiile Gazprom cu privire la refuzul de a transporta gazul rusesc, scrie presa de la Chișinău.

Pe de altă parte, vicepremierul Andrei Spînu a declarat ieri dimineață că Gazprom a redus livrările de gaze cu 30%, invocând „probleme tehnice”. S-a întamplat la doar o zi după ce MoldovaGaz a plătit  23,9 milioane de dolari pentru a acoperi restul unui avans întârziat pentru livrările de gaze naturale din septembrie și pentru a închide datoria de 35,9 milioane de dolari.

La începutul lunii septembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban confirmase într-un interviu la Europa Liberă că datoriile istorice ale Republicii Moldova se cifrează la circa 720 milioane de dolari, cu tot cu penalități.

 

Sursa foto: Moldovagaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *