Germania vrea să schimbe destinația Fondului de redresare ale UE, în contexul războiului din Ucraina

bani, euro, bancnote Sursa foto: Pexels/Pixabay

Destinaţia Fondului de redresare al Uniunii Europene, înfiinţat pentru a ajuta blocul să se redreseze după pandemia de Covid-19, ar putea fi modificată în contextul războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul german de Finanţe Christian Lindner, transmite Reuters, citat de News.ro.

”Având în vedere situaţia schimbată, sunt deschis să prioritizez fondurile disponibile”, a declarat Lindner pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ministrul care conduce partidul democraţilor liberi (FDP), care este pro-business, a adăugat că ceea ce este nevoie sunt ”investiţii în infrastructură, energie şi competitivitate, dar nu mai mult consum de stat şi reforme amânate”.

Într-o mişcare fără precedent de a preveni fragmentarea economică din cauza pandemiei, ţările UE au convenit în 2020 să împrumute în comun 800 de miliarde de euro pentru a cheltui pentru reconstrucţia economiilor lor, astfel încât să fie mai ecologice şi mai digitalizate.

UE va discuta în câteva săptămâni dacă trebuie să împrumute în comun mai mulţi bani ca răspuns la provocările create de invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat marţi comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni.

Franţa conduce cererile pentru contractarea unor noi datorii UE, în timp ce Germania, Ţările de Jos, Austria şi alte ţări se opun acestor noi împrumuturi, argumentând că impactul economic al războiului din Ucraina este încă neclar şi că doar 74 de miliarde de euro din fond au fost plătiţi până acum.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *