Ghiseul.ro se apropie de 1000 de instituții înrolate în platformă. BCU Carol I, prima bibliotecă din țară care acceptă plăți online

ghiseul.ro

Autoritatea pentru Digitalizarea României a extins numărul instituțiilor înrolate în plaforma de plăți Ghiseul.ro și se apropie, încet, de pragul de 1000. Recent, printre acestea a apărut și Biblioteca Centrala Universitara Carol I (B.C.U.) – prima bibliotecă din țară care acceptă plăți online. Reprezentanții ADR susțin că pandemia a crescut considerabil apetența cetățenilor în ceea ce privește relaționarea online cu instituțiile statului, așa că platforma prin care poți plăti electronic taxe și servicii publice a trecut de 1 milion de utilzatori. ADR a deschis Ghiseul.ro și pentru interconectarea cu platforme private de plăți și servicii.

Ghiseul.ro este o platformă administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României care oferă posibilitatea contribuabililor de a vizualiza obligațiile de plată existente și sau de a plăti online cu cardul, parțial sau total, taxele și servicile publice, precum și amenzile existente. ADR a anunțat că printre insituțiile înrolate se numără de acum și prima bibliotecă: utilizatorii B.C.U. vor putea plăti cu cardul, pe internet, taxa de eliberare a permisului de acces în bibiotecă, precum și pe cea de reînnoire a vizei anuale.

În total, Ghișeul.ro a ajuns la 918 instituții înrolate, care acceptă plăți pentru taxele și serviciile publice realizate integral electronic. Există și o serie de serviciile aflate în curs de interconectare în platformă, potrivit reprezentanților ADR: plata amenzilor pentru cetățenii străini, taxele aferente unor universități, plățile pentru utilități și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare.

“Pandemia a crescut considerabil apetența cetățenilor în ceea ce privește relaționarea online cu instituțiile statului. Platforma Ghișeul.ro a ajuns la 1.067.805 de utilizatori și a procesat aproape 1,8 milioane de tranzacții, în valoare de 782.982.788,48 de lei”, spun reprezentanții instituției.

Recent, ADR a deschis Ghiseul.ro pentru interconectarea cu platforme private de plăți și servicii, se arată în raportul de trimestru II al instituției. Tot în T2 a fost anunțată dezvoltarea primului proiect de interoperabilitate din sectorul public – o soluție de interconectare a bazelor de date dintre Uniunea Notarilor Publici și Direcțiile de Taxe și Impozite din sectoarele 1 și 6 din Capitală, prin care peste 900.000 de persoane vor fi scutite de deplasări fizică pentru a obține documentele de atestare fiscală. Urmează și implementarea proiectului « Sistem Informatic pentru Evidența Clinică a Secțiilor A.T.I. », al cărui beneficiar este Ministerul Sănătăţii – România, prin care va fi realizat un centru operativ care va distribui urgențele medico-chirurgicale și va monitoriza direcționarea corectă a pacienților în cele mai importante 18 spitale de adulți și copii din România.

ADR și Mastercard au demarat, în iulie, demersul pentru dezvoltarea aplicației mobile Ghiseul.ro. Aplicația va pune la dispoziția utilizatorilor toate funcționalitățile platformei, care vor avea posibilitatea de a achita 300 de taxe și servicii publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *