Giganții petrolieri Exxon și Chevron ar putea obține profituri combinate de 100 de miliarde de dolari după creșterea prețurilor la petrol

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

ExxonMobil și Chevron sunt așteptate să obțină profituri combinate de aproape 100 de miliarde de dolari începând cu 2022, în condițiile în care titanii corporațiilor petroliere americane capitalizează pe seama creșterii prețurilor la combustibilii fosili după invazia Rusiei în Ucraina, scrie Financial Times.

Exxon ar urma să înregistreze profituri de peste 56 de miliarde de dolari în 2022, iar Chevron ar urma să depășească 37 de miliarde de dolari, valori record pentru ambele companii, potrivit estimărilor de pe Wall Street compilate de S&P Capital IQ.

Este o răsturnare bruscă față de acum 18 luni, când companiile încă se străduiau să își revină după prăbușirea prețului țițeiului provocată de pandemia de coronavirus și se resimțeau din cauza înfrângerilor usturătoare ale acționarilor cu privire la strategiile lor climatice. Presiunea asupra companiilor a atins punctul culminant atunci când Exxon a pierdut controlul a trei locuri în consiliul de administrație în favoarea fondului de acoperire activist Engine No. 1 în luna mai a anului trecut.

Însă companiile au rezistat în mare parte solicitărilor de a-și revizui strategiile. Directorul executiv al Exxon, Darren Woods, a declarat recent că anul excepțional al companiei a fost o dovadă că aceasta este „pe calea cea bună”.

Exxon a dezvăluit planuri de răscumpărare a 50 de miliarde de dolari din propriile acțiuni până în 2024, inclusiv cele aproximativ 15 miliarde de dolari în acțiuni pe care le-a răscumpărat deja. De asemenea, și-a majorat dividendele la începutul anului 2022. Chevron spune că va răscumpăra acțiuni în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *