Google a lansat chatbot-ul Bard în România

Redacția iul. 13, 2023 0 comentarii
Google Bard chatbot AI inteligenta artificiala

Google a lansat astăzi și în România, în limba română, chatbot-ul Bard, o soluție experimentală ce permite utilizatorilor să interacționeze cu inteligența artificială (AI) generativă. Gigantul tehnologic american a întârziat lansarea inițială a Bard în Europa pentru a îmbunătăți transparența și a aborda preocupările legate de confidențialitate și pentru a se conforma autorităților de reglementare.

Aceasta este parte din cea mai amplă etapă de extindere a Bard, care cuprinde toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și peste 40 de limbi, inclusiv spaniola, germana, araba, chineza și hindi. În prezent, Bard este disponibil în majoritatea țărilor din lume și în cele mai vorbite limbi la nivel global.

Bard este un model lingvistic de mari dimensiuni, cunoscut și sub numele de AI conversațional sau chatbot. Acesta este capabil să comunice și să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări și întrebări. Bard este o soluție în curs de dezvoltare, care poate ajuta utilizatorii să fie mai productivi și creativi. Dincolo de a răspunde la întrebări, Bard ajută oamenii să dea curs curiozității și imaginației, să-și testeze ideile și să creeze pe baza lor. Bard combină amploarea cunoștințelor lumii cu puterea, inteligența și creativitatea modelelor mari de limbaj ale Google. Bard se bazează pe informații  la zi de pe internet pentru a oferi răspunsuri de calitate, bazate pe informații actuale.

Bard generează în limba română diferite formate de text creativ – de la poezii, cod, script-uri, email-uri, mesaje, etc – și va răspunde la întrebări într-un mod cuprinzător și informativ. De exemplu, poate răspunde la o cerere de tipul ”Recomandă o mâncare cu următoarele ingrediente: năut, ardei și fasole verde”, „Fă-mi un rezumat al următorului text”, „Dă-mi câteva sfaturi care să mă ajute să citesc mai multe cărți anul acesta” sau „Ajută-mă să scriu un text despre cei mai cunoscuți scriitori români în străinătate”.

Bard este disponibil, inclusiv în limba română, la adresa bard.google.com, pe desktop sau mobil, iar interacțiunea se poate face prin text scris sau voce.

Preocupări în Europa

Google și-a lansat joi chatbotul în toată Europa, după ce a fost nevoit să îmbunătățească măsurile de siguranță pentru a se conforma cerințelor de reglementare privind drepturile de autor și confidențialitatea utilizatorilor.

Gigantul tehnologic american plănuia să lanseze chatbotul Bard în UE în luna iunie, dar a fost amânat după ce autoritățile de reglementare din Irlanda, unde se află sediul european al companiei, au cerut asigurări că există suficiente măsuri de siguranță pentru a proteja consumatorii europeni.

Joi, Google a declarat că a satisfăcut cerințele autorității de supraveghere irlandeze prin înăsprirea setărilor de confidențialitate ale chatbotului său Bard pentru a crește transparența, astfel încât utilizatorii să știe cum sunt utilizate datele lor și pentru a le oferi un control mai mare asupra acestora.

„Google a făcut o serie de modificări”, a declarat Comisia pentru protecția datelor din Irlanda înainte de lansarea de joi, în special „la controalele pentru utilizatori”.

Autorizația de a se extinde în Europa va permite Google să continue să își provoace rivalii precum Open AI, susținută de Microsoft, care se întrec în crearea de produse prin intermediul AI generative – software care poate crea text, imagini și coduri. A lansat Bard în aproximativ 180 de țări, din Algeria până în Zimbabwe.

Întrucât OpenAI nu are încă un sediu central în UE, fiecare țară în parte poate analiza dacă societatea respectă normele privind protecția datelor. Italia a suspendat pentru scurt timp ChatGPT al OpenAI în luna martie din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, înainte de a permite reluarea serviciului câteva săptămâni mai târziu.

De asemenea, Google a extins funcțiile pentru Bard. Începând de joi, chatbotul va fi disponibil în peste 40 de limbi, iar Google a adăugat posibilitatea de a asculta răspunsurile chatbotului, de a fixa și redenumi conversațiile și de a folosi imagini în mesaje doar pentru serviciul în limba engleză.

Bruxelles a inițiat unele dintre cele mai stricte reguli care reglementează această tehnologie prin propunerea sa de lege privind inteligența artificială, ceea ce a stârnit proteste din partea companiilor și directorilor din regiune.

„Companiile care doresc să înființeze întreprinderi de inteligență artificială în Europa vor trebui să se conformeze noilor noastre reguli privind IA”, a declarat Dragoș Tudorache, un europarlamentar care a condus elaborarea legislației. „Normele pe care le-am stabilit sunt proporționale și sunt concepute pentru a facilita respectarea lor, în scopul de a stimula inovarea și accesul pe piață. Ele țin de transparență și responsabilitate socială”.

Iată câteva dintre funcționalitățile Bard:

  • Răspunsuri multiple: De multe ori, utilizatorul poate alege dintre mai multe variante de răspuns, de la care să continue conversația cu Bard. Diferitele variante sunt disponibile într-o opțiune care se găsește în dreapta sus a interfeței.
  • Google it: Cu toate că este o experiență independentă de Google Search, Bard poate fi folosit și pentru a căuta pe Google pentru a afla mai multe informații din mai multe surse. Utilizatorul de Bard are la dispoziție butonul „Caută pe Google”, care deschide o căutare pe subiectul indicat în conversația cu Bard.
  • Contribuția utilizatorilor: Bard este un experiment în stadiu incipient și este îmbunătățit cu ajutorul „feedback-ului” primit de la utilizatori. Pentru a oferi „feedback” la un răspuns al Bard, utilizatorul poate da un vot pozitiv sau negativ, precum și context suplimentar pentru acest vot.
  • Ascultă răspunsurile: Interacțiunea cu Bard se poate face pe voce, iar utilizatorii pot asculta răspunsurile primite, opțiunea fiind disponibilă inclusiv în limba română. Facilitatea este de ajutor mai ales atunci când trebuie trebuie să auzi pronunția corectă a unui cuvânt sau expresii.
  • Ajustează răspunsurile: Utilizatorii pot schimba tonul și stilul în care Bard răspunde, având cinci opțiuni: simplu, lung, scurt, profesional și relaxat. Această opțiune este în prezent disponibilă doar în engleză, dar va fi extinsă în curând și la alte limbi.
  • Scrie și analizează cod: Bard poate ajuta programatorii și dezvoltatorii prin generare de cod, analiză și explicații. Codul Python poate fi exportat în Google Colab și, cel mai recent, către Replit.
  • Imagini în comenzi: Începând de astăzi, Bard înglobează capabilitățile Google Lens de a interacționa cu imagini. Utilizatorii pot încărca imagini în comenzile introduse, iar Bard le va analiza și va răspunde, fie că este vorba despre mai multe informații despre o imagine sau inspirație pentru textul care să o însoțească. Această funcționalitate este disponibilă în engleză și va fi extinsă în curând către alte limbi.

Dezvoltare responsabilă a AI-ului

Google transmite că a colaborat proactiv cu experți, autorități de reglementate și specialiști în politici publice, inclusiv autorități pentru protecția datelor, în vederea lansării Bard în Europa, pentru a înțelege problematica acestora și a asculta părerile tuturor părților. Aceasta este parte a abordării responsabile a Google în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Google susține că a luat măsuri pentru gestionarea responsabilă a informațiilor personale ale utilizatorilor Bard. Atunci când interacționează cu Bard, Google colectează informații precum conversații, locul, răspunsurile și informații de utilizare pentru îmbunătățirea și dezvoltarea produselor, serviciilor și tehnologiilor de învățare automată. Toate aceste detalii se găsesc în secțiunea Politica de confidențialitate Google. De asemenea, Google a lansat un nou Centru de confidențialitate Bard pentru ca utilizatorul să înțeleagă mai ușor setările de confidențialitate pe care are la dispoziție.

Fiind o tehnologie experimentală, Bard poate uneori să dea răspunsuri inexacte sau incorecte. Dacă utilizatorii primesc un răspuns de acest fel, dacă nu se simt în siguranță în interacțiunea cu Bard, întâlnesc orice altă problemă sau doar vor să-și împărtășească părerea despre utilizarea Bard, au la dispoziție o secțiune unde pot foarte ușor să transmită „feedback”.

În mod implicit, Google stochează activitatea din Bard timp de până la 18 luni, dar acest interval se poate modifica de către utilizator la o perioadă de la 3 la 36 de luni. De asemenea, această opțiune poate fi dezactivată complet, iar activitatea din Bard poate fi ștearsă cu ușurință de la g.co/bard/myactivity.

Google afirmă că continuă să dezvolte Bard conform Principiilor AI. Fiecare actualizare se concentrează pe calitatea și siguranța produselor și serviciilor. Google folosește părerile utilizatorilor pentru a îmbunătăți sistemele, și a încorporat în ele mecanisme de control, precum limitarea numărului de replici într-un dialog cu Bard, pentru a menține interacțiunile utile și la obiect.

Sursa foto: Unsplash / Mojahid Mottakin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *