Google face o reorganizare masivă de structură pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială

google,alphabet, motor de cautare, gigant tehnologic american Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a reorganizat structura și funcțiile de conducere ale gigantului tehnologic pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială, după ce s-a confruntat cu critici pentru că a rămas în urma unor rivali precum Microsoft, scrie Financial Times.

Toate echipele care lucrează la modelele sale de inteligență artificială, inclusiv la robotul de chat Gemini, vor fi unificate în cadrul diviziei DeepMind, condusă de Demis Hassabis, potrivit unei note de serviciu publicate joi. Aceasta va include cercetarea, modelele, puterea de calcul și pe cei responsabili de supravegherea acurateței și fiabilității acestora.

O nouă echipă pentru platforme și dispozitive, condusă de Rick Osterloh, vicepreședinte senior pentru dispozitive și servicii, va cuprinde pe cei care lucrează la hardware și software din spatele Android, browserul Chrome, căutarea și fotografiile. Hiroshi Lockheimer, șeful departamentului Android, va fi mutat pentru a lucra la alte produse și va fi înlocuit de Sameer Samat, vicepreședinte al gestionării produselor pentru Android și Google Play.

„Aceste schimbări continuă munca pe care am depus-o în ultimul an pentru a ne simplifica structura și pentru a îmbunătăți viteza și execuția”, a declarat Pichai. „Ne va ajuta să punem un turbo în ecosistemele Android și Chrome, să aducem mai repede cele mai bune inovații partenerilor … … și, pe plan intern, va accelera, de asemenea, procesul decizional.”

Mișcările reprezintă cea mai mare revizuire a structurii Alphabet, compania mamă a Google, de la fuziunea unităților sale de inteligență artificială DeepMind și Google Brain, în urmă cu un an. Aceasta reprezintă o creștere majoră a puterii lui Hassabis, care s-a alăturat Google atunci când aceasta a cumpărat start-up-ul său în 2014 și care controlează în prezent o mare parte din dezvoltarea AI și din producția de produse.

Google încearcă să treacă peste un eșec din februarie, când a fost nevoit să întrerupă generarea de imagini în Gemini din cauza scandalului provocat de reprezentarea istorică inexactă a diferitelor etnii și genuri. Incidentul jenant a contribuit la percepția că modelul său era mai puțin capabil decât cele lansate de rivali precum OpenAI, Meta și Anthropic.

Pichai a fost criticat, de asemenea, pentru că a fost mai lent în comercializarea inteligenței artificiale generative, în ciuda faptului că tehnologia a fost creată intern de către cercetătorii săi. Unii au pus acest lucru pe seama structurii fragmentate a Google, a birocrației ce ține de o mare companie și a lipsei unui plan coerent la nivelul întregii companii pentru implementarea AI generativă în întreaga sa gamă de produse și servicii, a relatat Financial Times.

În special, parteneriatul de 13 miliarde de dolari încheiat de Microsoft cu OpenAI, care i-a oferit acces la mult-hulitul model ChatGPT, a fost o lovitură pentru Google și a făcut ca rivalul său să devină cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume. Microsoft valorează acum peste 3 miliarde de dolari, față de Alphabet, a cărei capitalizare bursieră este de puțin mai puțin de 2 miliarde de dolari.

Reorganizarea de structură are loc înainte de publicarea rezultatelor Google pentru primul trimestru, pe 25 aprilie, și de conferința anuală a dezvoltatorilor I/O, care va avea loc pe 14 și 15 mai la sediul său din Mountain View, California.

Pichai a adoptat joi pe blog, de asemenea, un protest al angajaților din această săptămână împotriva unui contract de inteligență artificială și cloud cu guvernul și armata israeliană. Nouă lucrători care au ocupat biroul unui director executiv au fost arestați, iar miercuri a concediat 28 de angajați care ar fi fost implicați în grupul „No Tech for Apartheid”.

„În ultimă instanță, suntem un loc de muncă, iar politicile și așteptările noastre sunt clare: aceasta este o afacere și nu un loc în care să acționați într-un mod care să perturbe colegii sau să-i facă să se simtă nesiguri, să încercați să folosiți compania ca platformă personală sau să vă certați pe teme perturbatoare sau să dezbateți politică”, a scris Pichai.

Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *