Grecia: Agenția pentru Privatizare vrea să listeze pe bursă 30% din acţiunile aeroportului internaţional din Atena

Redacția ian. 18, 2023 0 comentarii
aeroport Atena

Agenţia pentru Privatizare din Grecia (HRADF) intenţionează să demareze o ofertă publică iniţială (IPO) pentru pachetul sau de 30% din acţiunile aeroportului internaţional din Atena, iar cel mai mare acţionar al aeroportului este pregătit să cumpere 10% din aceste acţiuni, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

HRADF şi cei mai mari acţionari şi operatori ai aeroportului internaţional din Atena, AviAlliance GmbH şi AviAlliance Capital GmbH, ambele controlate de fondul canadian PSP Investments, au ajuns la un acord cu privire la viitorul aeroportului, a declarat pentru Bloomberg directorul general de la HRADF, Dimitrios Politis.

“Acum suntem în etapa în care vom prezenta şi celorlalţi acţionari precum şi Guvernului detaliile înţelegerii noastre”, a spus Dimitrios Politis.

Cel mai mare aeroport din Grecia, cunosc sub numele de aeroportul Eleftherios Venizelos, a fost tranzitat anul trecut de 22,7 milioane de pasageri, în creştere cu 84% comparativ cu 2021, pe măsură ce turismul şi-a revenit din pandemie. Având în vedere importanţa turismului pentru economia Greciei, Dimitrios Politis a descris aeroportul internaţional din Atena drept “un indicator excelent pentru succesul revenirii Greciei”. O economie în creştere depinde de o piaţă de capital sănătoasă precum şi de companii mari cu performanţe de top prezente pe bursa de valori, a adăugat Politis.

Agenţia care gestionează participaţiile statului grec deţine 25% din acţiunile aeroportului internaţional din Atena. AviAlliance GmbH şi AviAlliance Capital au împreună un pachet de 40% iar familia greacă Dimitris Copelouzos are un pachet de 5%.

Conform înţelegerii preliminare, HRADF va organiza o ofertă publică iniţială pentru pachetul său de 30% iar AviAlliance va avea dreptul de a achiziţiona un pachet de 10%, ceea ce va da entităţilor controlate de fondul PSP controlul asupra majorităţii acţiunilor la aeroportul internaţional din Atena.

“Este un element favorabil pentru IPO, un vot de încredere din partea celui mai mare acţionar şi operator al aeroportului”, a spus Politis.

Pachetul de 30% ce ar urma să fie scos la vânzare ar putea fi evaluat undeva între 800 de milioane şi un miliard de euro, în funcţie de condiţiile de pe piaţă. Dimitrios Politis vrea să se mişte rapid pentru a încheia tranzacţia. “Facem eforturi pentru a avea opţiunea de a finaliza tranzacţia în prima jumătate a anului”, a precizat Politis.

Chiar dacă în Grecia vor avea loc alegeri generale în primăvara acestui an, Dimitrios Politis este încrezător că acestea nu vor interfera cu evoluţia economică a ţării. Guvernul de la Atena mizează în acest an pe o creştere economică de 1,8%, mai mare decât media din UE. Veniturile din privatizare ar urma să crească şi ele până la două miliarde de euro în acest an, de la 595,3 milioane de euro în 2022. Această sumă nu include veniturile rezultate de pe urma vânzării pachetului de acţiuni la aeroportul internaţional din Atena.

Foto: .athens-airport.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *