Grecia, Bulgaria și România, printre țările din UE cu cea mai mare povară a costurilor legate de locuințe în mediul rural

Redacția feb. 2, 2023 1 comentarii
ansamblu case gilau

Peste 10% (0,4%) din populaţia UE din oraşe trăia în 2021 într-o gospodărie afectată de povara costurilor legate de locuinţă, în timp ce procentul corespunzător pentru mediul rural era de 6,2%, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

Cea mai mare povară a costurilor legate de locuinţe în oraşe a fost observată în Grecia (32,4%), Danemarca (21,9%) şi Ţările de Jos (15,3%), iar cea mai scăzută în Lituania (1,6%), Malta (2,9%) şi Ungaria (3,1%). În România, 4,7% din populaţia din oraşe trăia în 2021 într-o gospodărie afectată de povara costurilor legate de locuinţă.

În zonele rurale, cele mai ridicate procente erau în Grecia (22%), Bulgaria (13,3%) şi România (10,8%), iar cele mai scăzute în Cipru (1,3%), Irlanda (1,6%) şi Ungaria (2,2%).

În 2021, povara costurilor legate de locuinţe era mai ridicată în oraşe decât în mediul rural în toate ţările membre UE, exceptând Bulgaria, România, Croaţia, Lituania şi Letonia.

Conform datelor publicate recent de Eurostat, costurile cu locuinţa au reprezentat un sfert din cheltuielile gospodăriilor din UE, în 2021.

Ansamblu de case in localitatea Gilau, Cluj. Exemplu de "asa da" in mediul rural. Foto: Claudiu Salanta

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *