Grecia va oferi populației subvenții care vor ajuta grecii să înlocuiască electrocasnicele vechi pentru a reduce facturile la curent

Redacția iun. 20, 2022 0 comentarii
bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura

Guvernul grec a anunţat luni că va oferi gospodăriilor subvenţii, pentru a le ajuta să îşi înlocuiască vechile frigidere şi aparate de aer condiţionat cu unele noi şi mai eficiente din punct de vedere energetic, în ideea de a-şi reduce astfel facturile la curent, transmite Reuters, citat de Agerpres.

La fel ca multe alte state membre UE, Grecia se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la energie, o tendinţă care a fost agravată după invadarea Ucrainei de către Rusia şi reducerea livrărilor de gaze ruseşti spre mai multe ţări din Europa.

Începând de anul trecut, autorităţile de la Atena au adoptat mai multe măsuri, cu o valoare totală de aproximativ şapte miliarde de euro, inclusiv subvenţii, pentru a ajuta gospodăriile să îşi plătească facturile la electricitate şi la pompă.

Potrivit declaraţiilor făcute luni de ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, gospodăriile din Grecia vor putea să cumpere până la trei produse electrocasnice noi (aparate de aer condiţionat, frigidere sau congelatoare) şi vor beneficia o subvenţie de 30% până la 50% din costul fiecărui produs.

„În cadrul programului pe care îl anunţăm astăzi, oferim mai multor sute de mii de gospodării şansa de a-şi reduce considerabil, cu până la 40%, consumul de electricitate”, a spus Kostas Skrekas într-un discurs televizat. Potrivit ministrului Energiei, Grecia va putea astfel să economisească o cantitate de electricitate gală cu cea consumată într-un an de oraş cu 100.000 de locuitori şi de asemenea 40 de milioane de euro pe an ca urmare a reducerii importurilor de petrol şi gaze.

Iniţiativa anunţată luni este preconizată să coste 150 de milioane de euro şi va fi finanţată cu ajutorul fondurilor europene.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *