UPDATE Greva de la Poșta Română s-a încheiat, azi, după ce noul contract colectiv de muncă a fost înregistrat la ITM

Poșta Română Sursa foto: G4Media.ro

Update: Ministrul Cercetării şi Digitalizării Bogdan Ivan a afirmat că, de astăzi poştaşii sunt la muncă, fiind depăşit acest impas privind o grevă, iar salariile nete ale acestora vor creşte cu 350-400 lei. El a mai spus că impactul bugetar este de peste 50 milioane lei, din optimizarea activităţilor Poştei Române, scrie News.ro.

„Au fost discuţii intense. Era o situaţie hilară. Nu fusese semnat contractul colectiv de muncă. Pe de altă parte era peste 3 milioane de pensionari care nu ştiau când le ajung pensiile. Concluzia e una simplă – aseară am semnat contractul colectiv de muncă, valabil încă un an şi jumătate, am setat o creştere salarială de aproximativ 400 de lei. De astăzi poştaşii sunt la muncă. Am depăşit acest impas important. În medie vor creşte salariile nete cu 350-400 de lei. Impact bugetar de peste 50 de milioane de lei, din optimizarea activităţilor companiei”, a declarat Bogdan Ivan, despre greva poştaşilor, miercuri la Digi 24.

Ministrul Cercetării şi Digitalizării a adăugat că „Poşta a rămas foarte mult în timp” şi a mai spus că nu ştie dacă vor fi mai scumpe serviciile poştale, însă vor fi optimizate.

„În oficiile poştale întâlnim oameni minunaţi, dar încă iau la mână plicurile, folosesc indigoul când scriu documente, este o întoarcere în timp. Compania trebuie să îşi renegocieze unele contracte. Nu ştiu dacă vor fi mai scumpe serviciile poştale, dar vor fi optimizate”, a continuat Ivan.

El a mai precizat că „în Poştă, sunt oameni care îşi fac această meserie cu tot sufletul”, iar veniturile lor trebuie să crească”.

„Nu poţi să ai până în 3.700 de lei brut aproximativ 14.000 de oameni. Este un salariul foarte mic. Potenţialul de a se dezvolta cu noi servicii este unul uriaş. Am integrat module de plată electronice pentru a face plăţi la un click distanţă. Postaşii pot încasa şi electronic. Înseamnă comisioane şi alte venituri suplimentare. 165 de milioane de lei are poşta pentru investiţii. Am cerut o situaţie pentru aceste investiţii pentru că nu se fac. Trebuie să fii un jucător competitiv pe piaţă. Am cerut aceste lucruri managementului”, a conchis Bogdan Ivan.

Știrea inițială: Angajaţii Companiei Naţionale Poşta Română, care luni au declanşat grevă generală, nemulţumiţi de faptul că la nivelul companiei nu se încheiase un contract colectiv de muncă, dar şi de salariile mici, au renunţat, miercuri, la protest, transmite News.ro. Anunţul a fost făcut de către sindicatul din Poşta Română.

„Blocul Naţional Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, informează că greva demarată la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română s-a încheiat în această dimineaţă, 3 aprilie 2024, în urma semnării noului Contract colectiv de muncă şi înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti”, a transmis BNS.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali a declanşat de luni greva generală, iar reprezentanţii sindicaliştilor au participat la o şedinţă de şase ore cu oficialii Ministerului Cercetării şi cu managementul companiei. Iniţial, s-a primit propunerea de creştere a salariilor în două tranşe, astfel încât un angajat al Poştei Române ar primi o creştere salarială netă de 369 lei, în medie. Sindicaliştii au cerut creşterea cu 400 lei net a salariilor şi creşterea sporului de loialitate.
Marţi seară, Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că s-a ajuns la o formă finală a Contractului colectiv de muncă dintre sindicatul reprezentantiv şi Compania Naţională Poşta Română şi a precizat că angajaţii vor primi o creştere salarială cuprinsă între 350 şi 370 de lei net, care va fi acordată în două tranşe, de la 1 iunie şi de la 1 septembrie.

Tot marţi, compania a făcut precizări despre greva generală declanşată de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România în data de 01 aprilie 2024: ”Numărul maxim al salariaţilor aflaţi în grevă a reprezentat 20% din salariaţii Companiei. Persoanele aflate în grevă nu vor primi salariul aferent zilelor în care s-au aflat în grevă, potrivit art. 160, alin. (1) din Legea nr. 367/2022 a dialogului social. Aproximativ 70% din drepturile sociale (pensii) care erau programate pentru livrare în data de 01 aprilie 2024 au fost distribuite către beneficiari, în condiţiile în care, în prima parte a zilei, în unele unităţi, activitatea a fost îngreunată de refuzul angajaţilor aflaţi în grevă de a preda gestiunea personalului delegat să distribuie drepturile sociale sau angajaţilor care nu au aderat la greva generală”.

De asemenea, Poşta Română precizacă activitatea companiei s-a desfăşurat în condiţii normale, de la primele ore ale dimineţii, în majoritatea covârşitoare a judeţelor ţării, inclusiv în cea mai mare structură a companiei – Oficiul Poştă Curierat Bucureşti, la fel ca în celelalte hub-uri regionale.

Sursa foto: G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *