Grindeanu anunță acord parțial pentru măsurători pe Brațul Chilia. „Insistăm să primim acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia, dar și pe canalul Bîstroe”

AFDJ

Măsurătorile pe partea ucraineană a Brațului Chilia vor începe vineri, însă doar parțial, transmite ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, care a anunțat că România încă nu a primit acordul pentru a începe verificările de adâncime și pe Canalul Bîstroe de pe teritoriul Ucrainei.

Inițial, pe 3 martie, Ministerul Transporturilor anunțase că măsurătorile pe Brațul Chilia și pe Canalul Bîstroe încep chiar de miercuri, 15 martie, dar condiționate de un aviz de la Armata Ucrainei care să asigure securitatea personalului și a navelor românești.

Ministrul Sorin Grindeanu a subliniat că partea română insistă să primească acordul pentru întreg Brațul Chilia, precum și pentru Canalul Bîstroe, așa cum s-a convenit anterior.

„Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe. În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a afirmat Sorin Grindeanu.

La 15 februarie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare (curățare) a canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *