Grupul de companii IT Bittnet raportează afaceri cumulate de peste 260 milioane de lei pentru anul 2022, o creștere cu 25% față de anul 2021

Bittnet

Bittnet (BNET), un grup de companii IT listate pe Piața Principală a Bursei de Valori București, a publicat rezultatele pro-forma înregistrate de companiile din grup la finalul anului 2022. Rezultatele pro-forma includ rezultatele individuale ale tuturor companiilor din grup, conform declarațiilor depuse la Ministerul de Finanțe. În 2022, companiile din Grupul Bittnet au înregistrat venituri cumulate de 268,7 milioane de lei, o creștere cu 25% față de anul 2021, luând în considerare pentru anul 2021, pentru comparabilitate, și rezultatele companiilor TopTech și 2Net, achiziționate de Bittnet Group în 2022, potrivit unei informări de presă.

Marja brută generată a fost de 52,9 milioane de lei, o creștere de 14%, iar profitul operațional cumulat a fost de 8,5 milioane de lei, aproximativ egal cu cel din 2021. Din punct de vedere al fluxurilor de numerar, grupul a înregistrat o creștere netă de 18,9 milioane de lei, aproape integral din operațiuni. Grupul Bittnet avea finalul anului trecut numerar în valoare de 42,3 milioane de lei, o creștere cu 81%.

Conducerea companiei consideră că rezultatele pro-forma oferă o imagine mai relevantă și fidelă asupra situației companiei, atât din punct de vedere al veniturilor, dar și al poziției financiare.

„Încă de la listarea companiei în 2015 la Bursa de Valori București, ne-am axat în permanență pe creșterea accelerată a grupului în condiții sănătoase, prin acordarea unei atenții sporite fluxului de numerar și profitabilității operaționale, dar și prin luarea unor decizii care pot crea valoare pe termen lung, indiferent de impactul pe termen scurt. Ca urmare a acestei abordări, de la an la an, profitul a fluctuat și am fost criticați de către investitori că nu ne concentrăm mai mult pe acest aspect. Așa cum am mai menționat și cu alte ocazii, considerăm că în cazul nostru este oportun să urmărim mai întâi creșterea întregii dimensiuni a organizației. Pe de alta parte, actuala dimensiune a grupului, alături de M&A deja semnate, ne plasează suficient de aproape de ținta de venituri de 500 milioane lei.  Astfel, pentru 2023-2024, prioritatea internă numărul unu va fi să extragem mai multă profitabilitate din afacerea curentă”, a declarat Mihai Logofătu, CEO al Bittnet Group.

În 2022, divizia Bittnet Education formată din Bittnet Systems, Computer Learning Center și Equatorial Gaming a înregistrat venituri de 22,2 milioane de lei, o creștere cu 27% față de anul 2021 și o marjă brută de 9 milioane de lei, o creștere cu 13%. La finalul anului trecut, această divizie a înregistrat o creștere accelerată a volumului de cursuri, peste 550 de sesiuni, atât private, cât și publice, cu peste 5.900 de participanți instruiți, o dublare a numărului acestora comparativ cu 2021.

În ceea ce privește divizia de Cloud & Infrastructure, care cuprinde companiile Dendrio Solutions, TopTech, 2Net și Optimizor, în 2022, aceasta a înregistrat venituri totale de 210,6 milioane de lei, o creștere organică de 23%. Deși acest segment de business a înregistrat rezultate solide în zona veniturilor, la nivel de profitabilitate a fost înregistrat un impact negativ, profitul brut fiind de 1,6 milioane de lei, în scădere cu 71%.

Cauzele scăderii sunt multiple. Pe de-o parte a existat o extindere a echipei pentru a susține următorul nivel de business, iar pe de altă parte, a fost remarcată o creștere accelerată a costurilor cu resursele umane, compania fiind nevoită să concureze cu companii globale din acest punct de vedere. De asemenea, o altă cauză a acestei scăderi a fost reprezentată de disfuncționalitățile din lanțul global de aprovizionare, care au condus și la o impredictibilitate accentuată a livrărilor și, în consecință, la o alocare sub optimă a resurselor umane.

În zona de securitate cibernetică, FORT, pilonul de business format din Global Resolution Experts (GRX), GRX Advisory și ISEC, a înregistrat venituri de 15 milioane de lei în 2022, o creștere cu 43% față de 2021 și o marjă brută de 5,7 milioane de lei, o majorare cu 12%. Profitul operațional a înregistrat o creștere de 17%, ajungând la 4 milioane de lei, pe fondul investițiilor semnificative realizate pe parcursul anului trecut în dezvoltarea acestui pilon de business. Conducerea Bittnet Group consideră că această creștere cu doar 17% a profitului operațional, va aduce o valoare semnificativă acționarilor grupului și ai FORT. Bittnet Group intenționează să listeze FORT la Bursa de Valori București anul acesta.

La nivelul diviziei de Platforme și Dezvoltare Software, formată din Elian Solutions, Nenos Software și Nonlinear, au fost înregistrate creșteri la nivelul veniturilor fiecărei companii. Elian a înregistrat o creștere semnificativă la nivel de venituri din contracte cu clienții, de la 6,9 milioane de lei în 2021, la 11,9 milioane de lei, în timp ce Nenos Software a înregistrat venituri de 2,9 milioane de lei în 2022, față de 2,7 milioane de lei în anul precedent, iar Nonlinear a raportat venituri de 1,1 milioane de lei, comparativ cu 0,89 milioane de lei în 2021.

„În 2022, diversele linii de business din cadrul grupului au avut evoluții diferite, fiecare cu elemente specifice activității pe care o desfășoară. Astfel, diversitatea serviciilor și nișelor de piață pe care le acoperim, dar și diversitatea tipului de companii din cadrul grupului și a stadiilor de dezvoltare ne oferă avantajul unei creșteri în condiții de echilibru și stabilitate, care ne permite să adresăm cu calm, în mod ordonat și inteligent, diversele probleme ce apar în fiecare business. De asemenea, poziția financiară de la finalul anului 2022, este una foarte bună – 42 milioane de lei în numerar și datorii comerciale aproximativ egale cu creanțele comerciale. Combinată cu majorarea de capital ce se derulează în prezent și se va finaliza în această lună, vom avea o bază de capital propriu de aproximativ 100 milioane de lei și o poziție de numerar de circa 60 milioane de lei foarte favorabilă pentru a continua expansiunea în perioada ce urmează. Ținând cont de actuala dimensiune a grupului și de tranzacțiile de M&A care sunt în finalizare, plus pipeline, credem că avem toate ingredientele necesare pentru a atinge obiectivul de 500 milioane de lei cifră de afaceri în 2024”, a declarat Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group.

În ceea ce privește activitatea de M&A, conducerea menționează că generarea de rezultate pozitive consistente de către orice companie achiziționată de către grup, dar și în general, necesită o perioadă de circa 18-24 de luni pentru integrare, optimizare, fructificarea sinergiilor și scalarea afacerilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *