Guvernul a adoptat majorări salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, dar și decontarea ochelarilor pentru angajații la stat

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul a adoptat joi un proiect de ordonanță prin care majorează salarii ale bugetarilor cu 10% în acest an, în două tranșe de câte 5% fiecare. Impactul bugetar al acestor măsuri, în anul 2024, este estimat la 1,2 miliarde lei.

  • Majorările vin în plin an electoral, chiar în luni de alegeri (iunie și septembrie), în contextul în care Guvernul deja a amânat o restructurare a cheltuielilor bugetare și măsuri de austeritate pentru sectorul public, dar a eliminat facilități și a crescut taxe pentru sectorul privat. Totodată, în acest moment, Guvernul și Banca Mondială lucrează la o nouă lege a salarizării care trebuie să reașeze toate salariile din sectorul public.

Chiar în timp ce guvernul discuta ordonanța de urgență, un protest are loc în Piața Victoriei, unde sindicatele mai multor instituții bugetare protestează și cer o creștere de 20% a salariilor. Alții au cerut măcar ca majorarea să se aplice la salariul aflat în plată în acest an, nu în decembrie 2023.

Conform ordonanței, vor primi creșteri angajații din instituții de cultură, Registrul Comerțului, diplomații, administrație, primării și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului. Unii dintre acești angajați au participat recent la mișcări de protest.

Majorările salariale, conform proiectului de ordonanță, se vor acorda pentru familiile ocupaționale de funcții bugetare din Anexa nr.III – Cultură, Anexa nr.IV – Diplomație, Anexa V, Capitolul VI personalul cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, Anexa nr.VII – personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului, Anexa VIII – Administrație, inclusiv pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori, respectiv pozițiile 21-28 din lit.C ale anexei nr.IX.

Totodată se prevede ca personalul agențiilor județene pentru protecția mediului și agenției pentru protecția mediului municipiul București să beneficieze de salarizare corespunzătoare funcțiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului

Totodată, proiectul prevede limitarea la suma de 500 lei a banilor pe care ar putea să îi primească bugetarii dacă lucrează cu ecrane sau cu calculatoare, dar statul va deconta în schimb un consult oftalmologic.

Amintim că în 2024, România va avea, probabil, o situație fiscală dificilă, cu un deficit bugetar care se va situa deja la 2% din PIB după numai trei luni. Guvernul se așteaptă la un deficit de 5% la finalul anului, dar estimările Comisiei Europene arată că cel mai probabil deficitul va ajunge în jurul a 6,9% în acest an și va continua să crească până la 7% anul viitor, în lipsa unor măsuri suplimentare.

La sfârșitul anului 2023 și la începutul acestui an, Guvernul a încercat să „cârpească” situația fiscală dificilă din ultimii ani cu un set de măsuri fiscale, care vizează în egală măsură reducerea cheltuielilor publice și creșterea veniturilor. Cu toate acestea, măsurile privind cheltuielile publice au fost amânate și au fost aplicate doar cele de creștere a veniturilor.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *