Guvernul a adoptată o ordonanță de urgență prin care continuă alimentarea cu energie a Republicii Moldova

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Guvernul a stabilit, joi, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a Republicii Moldova, scrie News.ro.

Astfel, actul normativ prevede, ca în cazurile în care Republica Moldova nu poate să îşi asigure consumul naţional de energie electrică prin producţie proprie, producătorii de energie electrică din România să vândă energie către traderi/furnizori desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, la un preţ de referinţă, la care se adaugă costul certificatelor de CO2, după caz.

Energia electrică vândută în aceste condiţii va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova, mai spune Guvernul, în comunicatul de presă.

Necesitatea prelungirii acestui sprijin se justifică prin menţinerea situaţiei excepţionale în domeniul energiei, existând în continuare o  vulnerabilitate crescută a Republicii Moldova şi riscuri în aprovizionarea cu energie electrică în condiţiile dependenţei de centrala termoelectrică de la Cuciurgan/regiunea transnistreană (denumită MGRES) şi de importurile de energie.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *