Guvernul a decis să introducă noi măsuri de sprijin pentru facturi de la 1 aprilie/ Ele se vor aplica timp de un an/ Impactul total este estimat la 14,5 miliarde lei/ Un nou impozit, pentru traderii de energie

Redacția feb. 24, 2022 1 comentarii
contor, energie electrica, curent

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul a decis să introducă o serie de măsuri suplimentare pentru a tempora volatilitatea prețurilor la energie. Guvernul va introduce măsuri de sprjin de la 1 aprilie, ceea va permite statului să ofere protecție mediului de afaceri și consumatorilor.

La electricitate, Guvernul a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei pe kwh, TVA inclus pentru gospodării cu consum lunar de până la 100 kwh, măsură de care vor beneficia 4 milioane de gospodării. De asemenea, încă patru milioane de consumatori cu consum lunar cuprins între 100 și 300 kwh vor beneficia de tarif de 0,8 lei, TVA inclus. Impactul acestui pachet este estimat la 3,62 miliarde lei.

Pentru clienți noncasnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, primării, universități, ONG-uri, tariful va fi unul unic de 1 leu pe kwh.

În total, impactul estimat pentru electricitate este de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

La gaze, pentru consumul anual de până la 1.200 metri cubi, va fi un tarif de 0,31 lei/kwh. Impactul va fi de 2,8 miliarde lei până la finalul anului. Pentru consumatorii noncasnici costul gazului natural va fi de 0,37 kwh, cu impact bugetar estimat la 2,5 miliarde lei.

Totalul impactului estimat pentru măsurile de sprijin de plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei.

Măsurile pentru un an vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022.

Guvernul a introdus un impozit suplimentar pe activitatea de trading pe piața din România, pentru a descuraja tranzacțiile repetate.

„Am suspendat certificatele verzi până la finalul anului 2022 și prelungirea valabilității lor. Bugetul va putea suporta mai bine măsurile de susținere. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maximum 5 % pentru furnizori”, a spus Ciucă.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii

  1. Daca eu consum 550 le pe luna cat trebuie sa plătesc pe kw???.Despre golaneala de la electrica a început sa-mi fie greata pentru ca in decembrie la 555kw am plătit 390 lei iar pentru ianuarie la 550 kw a venit factura cu 566 lei si stau si ma intreb unde mai este marea paginare a guvernului ?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *