Guvernul a împrumutat în ianuarie 38,5 miliarde lei, o sumă lunară record

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Guvernul a împrumutat în ianuarie o sumă record de 38,5 miliarde lei, atât prin ieșiri pe piețele externe, cât și prin tranșele de împrumut din componenta de împrumut a PNRR, arată o analiză profit.ro.

Pe de o parte, Guvernul a împrumutat în ianuarie o sumă de 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) de la bănci și investitori prin vânzarea de obligațiuni, în principal prin intermediul a două emisiuni derulate pe piața externă, una în dolari și cealaltă în euro. Suma este un nou record lunar.

La această sumă se adăugă și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR. Astfel, împrumuturile din ianuarie ajung la un total de 38,5 miliarde lei. Această sumă, care include pe lângă emisiunile de obligațiuni și împrumuturile de la institutii internaționale (Comisia Europeană în acest caz) este, de asemenea, un record.

Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

Împrumuturile de anul trecut s-au situat la 104,1 miliarde de lei, iar în 2020 s-au situat la 167 miliarde lei.

Citește integral pe profit.ro.

 

Sursa foto: Ocean Credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *