Guvernul a plătit anul trecut ajutoare de stat companiilor din România în valoare de 2% din PIB

bani calcul taxe Sursa foto: Pixabay

Companiile economice din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5 miliarde lei, aproximativ 2% din Produsul Intern Brut anual, procent care se înscrie în trendul european, anunță Executivul printr-un comunicat de presă.

“Guvernul pe care îl conduc urmăreşte ca pe lângă reglementările eficiente pentru facilitarea afacerilor, să stimuleze investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă prin scheme de ajutor de stat, garanţii, granturi şi alţi stimuli economici. Progresul companiilor face ca economia ţării să avanseze, iar statul să aibă resurse şi să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate şi educaţie”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Peste 90% din firmele care au beneficiat de aceste ajutoare sunt IMM-uri care au primit aproape 60% din suma totală plătită, respectiv aproximativ 16,50 miliarde lei.

Aproximativ 80% din ajutoarele de stat sunt pentru firme cu capital local.

Aceste date sunt puse la dispoziţia Guvernului de către Consiliul Concurenţei, în informarea periodică pe care o face cu privire la activitatea derulată.

Cea mai mare pondere (36%) au avut-o, în 2023, ajutoarele de stat plătite în contextul crizei economice generate de pandemia Covid – 19 şi cele ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (prin programele guvernamentale IMM Invest, programul de credite cu garanţii de stat, susţinut de Eximbank). Ajutoarele pentru obiective orizontale (ex. protecţia mediului, energie, cercetare-dezvoltare, inovare) au reprezentat 26%, iar cele pentru sectorul transporturilor – 17% . Din totalul de 29,5 miliarde lei, sumă plătită sub forma ajutorului de stat, conform informaţiilor puse la dispoziţie de furnizori, două treimi au fost acordate sub formă de granturi/subvenţii şi o treime sub formă de garanţii.

Executivul  amenționat și câteva cazuri de impact finalizate prin decizia pozitivă a Comisiei Europene (CE) în 2023:

Modificarea ajutorului de stat pentru proiectul ,,Platforma Multimodală Galaţi”

A fost necesară majorarea ajutorului de stat ca urmare a creşterii costurilor necesare realizării proiectului, rezultat al pandemiei COVID-19 şi, ulterior, al crizei generate de războiul din Ucraina. Valoarea ajutorului de stat este de 112,2 milioane euro, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) şi bugetul de stat.

Ajutor de stat pentru finanţarea suprastructurii portuare

Ajutorul este destinat investiţiilor aferente încărcării/descărcării şi procesării mărfurilor în porturile maritime şi interioare (Constanţa, Galaţi, Giurgiu, în porturile situate de-a lungul Canalului Dunăre – Marea Neagră, inclusiv Poarta Alba – Midia – Năvodari, de-a lungul Canalului Sulina sau în porturile “satelit” ale Portului Constanţa (Midia, Mangalia), în vederea reducerii efectelor negative ale crizei geopolitice provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Bugetul total este de 150 milioane euro.

În total, în anul 2023, au fost avizate 220 măsuri de sprijin, totalizând un buget de 44,53 miliarde de lei, din programe operaţionale europene, PNRR (inclusiv RepowerEU) şi fonduri naţionale.

Pentru anul 2024 sunt stabilite o serie de priorităţi, între care:

– contractele pentru diferenţă în domeniul energiei regenerabile (măsură finanţată din PNNR)

– restructurarea companiei TAROM – compania a primit două tipuri de ajutoare: 19,3 milioane euro pentru acoperirea pagubelor suferite în urma pandemiei de COVID și 36,7 milioane euro

NOKIAN – investiţie de peste 600 milioane euro pentru construirea unei fabrici de anvelope la Oradea → ajutor de stat de 99 milioane euro

– termoficare Bucureşti (continuarea subvenţionării alimentării cu energie termică în sistem centralizat),

– Complexul Energetic Valea Jiului care cuprinde Complexul Energetic Hunedoara, termocentrala Paroşeni şi patru mine de huilă (Vulcan, Livezeni, Lonea şi Lupeni)

– Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

– Acordarea de asistenţa Republicii Moldova şi Ucrainei – armonizarea legislaţiei privind acordarea anumitor tipuri de ajutoare cu aquis-ul european şi de acordare de asistenţă tehnică de specialitate.

– RegAS: este necesară îmbunătăţirea sistemului RegAS (registrul ajutoarelor de stat), o actualizare/dezvoltare din punct de vedere tehnic şi operaţional.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *