BREAKING Guvernul a publicat proiectul de ordonanță cu noile măsuri pentru facturi. Prețurile la gaze vor fi plafonate timp de un an, fără limită de consum, pentru casnici

hartii, acte, taxe, facturi, plata, documente Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Guvernul a publicat, joi seară, proiectul de ordonanță care stabilește măsurile de sprijin pentru facturile la energie în următorul an de zile. Prețurile vor fi plafonate, iar noutatea este că la gaze nu va mai exista o limită de consum.

Prețurile plafonate

Asfel, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final factura de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Obligativitate pentru stocuri de gaze

În perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali/asigurarea consumului propriu şi suportabilităţii preţului de către aceştia; cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor/PET client direct vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu.

Producătorii de gaze, obligați să vândă gaz cu 150 lei/MWh

În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienților casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

De asemenea, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de 250 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dupa caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Taxă pe venituri suplimentare

În perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se impozitează cu 80%.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Comentarii

  1. Dar cat va platii un client casnic cu consum de minim 301 KWh ?
    Alta intrebare, cum puteti determina consumul fara sa luati in considerare nr. de persoane in locatie. Nu este la fel cand vorbim de un tanar singur la 30 de ani si o familie cu 3 copii unde sa spala (rufe/vase) si sa gateste muult mai mult, daca este la bloc se trebuie sa utilizeze uscator electric sau la casa unde poate atarna ruferel la uscat, etc…

  2. Bătaie de joc a guvernului. La iarnă dacă nu ai alte posibilități la tara decât centrala electrică ești un om mort. Adică înghețat. In schimb plătim pentru firmele lor.

  3. Daca pe producator il obliga sa vanda cu 0,15 lei/kwh,atunci de ce statul ne i-a 0,31 lei/kwh la casnici. Diferenta de 0,16 lei unde merge ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *