Guvernul adoptă o ordonanță pentru a permite amânarea ratelor la bănci, timp de maximum 9 luni

Redacția iun. 29, 2022 0 comentarii
laptop, card bancar, plati online

Guvernul adoptă în ședința de miercuri o ordonanță de urgență pentru a permite amânarea ratelor la bănci, pentru o perioadă de maximum 9 luni, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

„Vom aproba astăzi suspendarea plății ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, măsură de care vor beneficia atât persoane fizice, cât și persoane juridice, care întâmpină greutăți generate de creșterea prețurilor și a tuturor elementelor care țin de inflația pe care o resimțim cu toții”, a declarat Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede posibilitatea de amânare a ratelor la bănci timp pe o perioadă de maxim nouă luni pentru persoanele fizice ale căror cheltuieli au crescut cu 25% și pentru firmele ale căror rezultate au scăzut cu 25%, în ultimele luni. Nu este clar nici până la acest moment dacă propunerea a fost agreată cu băncile. Surse din piață spuneau pentru Economedia că nu există un acord cu Autoritatea Bancară Europeană pentru ca băncile să nu fie obligate să constituie provizioane, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra băncilor. Economiștii consultați de Economedia spuneau că o amânare a ratelor în acest moment nu va face decât să inflameze și mai mult inflația. (Detalii, AICI)

sursa: Facebook/ Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *