Guvernul a adoptat ordonanța privind cloud-ul guvernamental, jalon din PNRR cu finanțare de 500 milioane de euro

Redacția iun. 27, 2022 0 comentarii
STS cloud guvernamental

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de ordonanță de urgență privind platforma de Cloud Guvernamental. Proiectul cloud-ului guvernamental este finanțat cu 500 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

UPDATE Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja a anunțat că astăzi în ședința de guvern a fost aprobată ordonanța privind serviciile de cloud guvernamental.

„Este un jalon important din PNRR, are termen la 30 iunie și vine la pachet cu un alt jalon important, și anume semnarea contractului de finanțare pentru această investiție importantă, un contract care va fi semnat până în 30 iunie între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS și SRI, cele patru entități responsabile prin PNRR pentru implementarea acestei investiții. Vorbim de o investiție de peste jumătate de miliard de euro”, a spus Burduja.

El a precizat că vor fi instituții din sistemul de siguranță, de ordine publică exceptate de la obligativitatea migrării în cloud-ul guvernamental, dar doar din motive de siguranță, iar acest lucru se întâmplă și în alte state.

Știrea inițială

Actul normativ este deja la a treia formă, după ce prima variantă a fost aspru criticată de industrie, care spunea că va bloca digitalizarea României, iar cea de-a doua variantă a fost semnificativ îmbunătățită, însă specialiștii spuneau că „mai este de lucru”.

Miercuri, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat că a finalizat proiectul Ordonanței de Urgență privind platforma de Cloud Guvernamental. Actul normativ vine cu o serie de modificări importante, printre care introducerea unui catalog de aplicații și soluții IT, din care autoritățile vor putea alege soluția potrivită pentru ele, DNSC se va implica în securitatea cibernetică, alături de SRI și STS, dar și clarificări privind proprietatea asupra soluțiilor IT.

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja spunea recent că speră ca Ordonanţa să fie adoptată până la 30 iunie, astfel încât România să îndeplinească acest jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Sursa foto: Facebook / STS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *