Guvernul dă drumul la ajutoarele pentru HoReCa în data de 16 decembrie / Calendarul de plată

protest, horeca, restaurante

Operatorii din HoReCa vor primi ajutoarele solicitate de la Guvern în contextul pierderilor din pandemie începând cu data de 16 decembrie, potrivit informațiilor Economedia.

Și ministrul antreprenoriatului și turismului Constantin-Daniel Cadariu a anunțat anterior că plățile pentru schema HoReCa ar trebui să înceapă la jumătatea lunii.

Ministerul Economiei a derulat în acest an o schemă de ajutor numită „Programul De Finanțare Nerambursabilă HoReCa 2021”, prin care companiile din sector puteau solicita de la stat un ajutor egal cu 20% din pierderea înregistrată în anul 2020 față de anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Până în prezent, au fost aprobate și trimise către beneficiari 8.360 de contracte, alte 5.300 fiind returnate cu semnătură și se mai pot trimite pana la data de 13 decembrie.

Calendarul plăților:

– 14 decembrie – se va face proratarea la plată, urmând să fie înștiințați beneficiarii cu privire la sumă și băncile la care aceștia și-au deschis conturile
–  14 decembrie se va face comunicarea sumelor către agențiile regionale. În aceeași zi agențiile regionale vor face solicitarea de sumă către Ministerul Finanțelor
– 15 și 16 decembrie – virarea banilor de către Ministerul Finanțelor către agenții
– 16 decembrie – agențiile regionale vor face plățile către băncile acreditate
– începând cu 16 decembrie se vor face plățile către operatorii HORECA.

Numărul beneficiarilor schemei abia a trecut de 8.000, așadar, deși ministerul estimase că va ajunge la 30.000. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) explica recent acest număr prin faptul că probabil la data deschiderii aplicației un procent însemnat din operatorii economici din domeniu fie deja închiseseră, fie au considerat inacceptabile condițiile impuse pentru eligibilitate, fie au fost descurajați sau chiar blocați de birocrația pe care o implică depunerea cererii în acest program. ANAT a criticat întârzierea statului de a acorda acest ajutor.

Protest al HoReCa în Centrul Vechi din București Sursa foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.