Guvernul înfiinţează 8 Organizaţii de Management al Destinaţiei, pentru accesarea de bani prin PNRR

Redacția apr. 8, 2022 0 comentarii
turism romania sibiu

Guvernul înfiinţează 8 Organizaţii de Management al Destinaţiei (OMD), necesare pentru dezvoltarea turismului cu bani din PNRR, un proiect de OUG în acest sens fiind supus dezbaterii publice, transmite News.ro.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (M.A.T.) a pus în consultare publică proiectul de act normativ pentru modificarea şi completarea OUG 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, care are ca obiectiv crearea unui sistem de guvernanţă multi-nivel atât pe verticală, cât şi pe orizontală, prin intermediul reglementării corecte a Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD).

Potrivit ministerului, în concordanţă cu jalonul 327 din cadrul Componentei 11 Turism şi Cultură, intrarea în vigoare a cadrului legislativ printr-un act normativ, care include o descriere clară a mecanismului de finanţare pentru sprijinirea dezvoltării reţelei de OMD-uri şi un model clar de guvernanţă strategică, respectiv modul de funcţionare a acestuia pe verticală şi modalitatea de constituire a structurilor de guvernanţă pe orizontală are termen limită finalul trimestrului 3 din 2022.

”Acest jalon face parte din reforma privind operaţionalizarea OMD-urilor pentru care M.A.T. deja a îndeplinit obligaţia asumată prin PNRR de a identifica destinaţiile optime în baza următoarelor criterii: capacitatea lor de a atrage turişti naţionali şi internaţionali, potenţialul de dezvoltare a turismului, capacitatea de promovare a transformării socio-economice durabile/ecologice în zonele rurale şi defavorizate şi potenţialul de creare de noi locuri de muncă”, a mai transmis MInisterul Turismului.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998  privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România poate fi accesat AICI.

În opinia Organizaţiei Mondiale a Turismului ”managementul coordonat al tuturor elementelor care creează o destinaţie turistică (atracţii, acces, marketing, resurse umane, imagine şi preţuri) reprezintă Organizaţia de Management al Destinaţiei”.

”Organizaţiile de Management al Destinaţiei (O.M.D.) reprezintă o nouă formă de gestionare a destinaţiilor turistice care permite dezvoltarea turismului, cu implicaţii directe în creşterea circulaţiei turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Un OMD se va înfiinţa luând în considerare unităţile geografice (judeţe, localităţi) cu obiectivul de a promova turismul local sau regional. Legislaţia va include o descriere clară a mecanismului de finanţare pentru sprijinirea dezvoltării reţelei de OMD-uri regionale şi locale (organizaţii de management al destinaţiei) şi un model solid de guvernanţă”, se arată în Nota de fundamentare.

Guvernul va înfiinţa 8 Organizaţii de Management al Destinaţiei (în concordanţă cu jalonul 328), incluzând toate entităţile relevante care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele turismului şi culturii într-o anumită zonă.

Acestea vor fi conduse de Comitetul executiv al OMD-urilor.

Responsabilitatea pentru rezultatele organizaţiilor de management al destinaţiei este partajată între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Comitetul executiv al OMD-urilor.

Cele 8 OMD regionale sunt Banat – Crişana, Bucovina, Dobrogea, Maramureş, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania.

La nivel naţional se înfiinţează Oficiul Naţional pentru Turism, ai cărui membrii sunt autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului, alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, organizaţiile de management al destinaţiei regionale, organizaţiile de management al destinaţiei judeţene, alte entităţi publice sau private relevante în turismul naţional, organism consultativ cu rol în realizarea şi coordonarea strategiei de marketing a destinaţiei România.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *