Update. Guvernul introduce salariul minim european în România, pentru a respecta directiva UE. Proiectul, votat azi în guvern

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, anunță Ministerul Muncii. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.

Știre inițială. Guvernul aprobă azi în ședința de guvern proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Aceasta în condițiile în care legislația europeană obligă statele membre să finalizeze în acest an transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele, începând cu 15 noiembrie.

“Introducem azi salariul minim european în România, în concordonță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. De fapt, urmărim protejarea puterii de cmpărare”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern în care se apropă proiectul. De fapt, guvernul României trebuie să respective normele europene și are obligația să se ocupe de această temă pentru a bifa Jalonul 392 din PNRR. Formula salariului minim european prevede ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu.

De la 1 iulie, salariul mini se majorează de la 3300 de lei la 3700 de lei, majorare de care vor beneficia 1,8 milioane de angajați, conform premierului.

 

  • Puteți consulta aici proiectul de lege
  • Puteți consulta aici expunerea de motive

Ponderea valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată trebuie să fie de 50%-52% din câștigul salarial mediu brut, criteriu care în România va fi îndeplinit o dată cu majorarea de la 1 iulie. Criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată ar urma să includă o serie de elemente, printre care puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Guvernul a adoptat în ședința de la începutul lunii un proiect de ordonanță de urgență prin care majorează nivelu acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent. Formula salariului minim european prevede ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu. Aceasta va fi respectată, începând cu 1 iulie, ținând cont că câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Guvernul României are obligația să se ocupe de această temă pentru a bifa Jalonul 392 din PNRR – Intrarea în vigoare a actului care reglementează noul sistem de stabilire a salariului minim, aferent Reformei 5 – Intrarea în vigoare a actului care reglementează noul sistem de stabilire a salariului minim – Componenta 13. Reforme sociale.

Conform obiectivului general al reformei prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv, în linie cu orientările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Prin această reformă se prevede instituirea unui mecanism nou și a unei noi formule pentru a stabili nivelul salariului minim în mod obiectiv și sistematic, în consultare cu partenerii sociali și ținând seama de acțiunile Uniunii.

Directiva prevede instituirea unui mecanism pentru determinarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce implică o serie de proceduri pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, în baza unor criterii obiective, care să asigure atingerea unui nivel de trai decent, reducerea sărăciei
persoanelor încadrate în muncă, precum și promovarea coeziunii sociale și a unei convergențe sociale.

Conform proiectului, criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată ar urma să includă cel puțin următoarele elemente: puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;  nivelul general al salariilor și distribuția acestora; rata de creștere a salariilor; nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, cu actualizarea periodică o dată pe an. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Autoritățiile ar trebui să monitorizeze evoluția salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ între 50%-52% al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărârea Guvernului poate fi  aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta este plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dar fără a diminua valoarea netă anterioară a acestuia.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. NIMENI, dar absolut NIMENI, nu precizează că de fapt această aplicare a normelor europene este de fapt o nouă mărire a tuturor salariilor bugetare, bineînţeles începând cu parlamentarii şi personalul angajat în ministere, care conform actualei cât şi viitoarei legi de salarizare sunt direct proporţionale cu salariul minim pe economie. NU beneficiază de această mărire a salariului minim salariaţii din privat care au salarii mai mari decât salariul minim majorat şi toţi pensionarii a căror pensie este calculată pe principiul contributivităţii. Toţi pensionarii beneficiari de pensii ‘de serviciu’ sau pensii speciale au aceeaşi dependenţă directă de salariul minim pe economie.

  2. Facand abstractie de ce magarii fac ai nostri, formula asta nu e motor de inflatie pe termen lung? Creste salariul mediu cu 2 lei, creste salariul minim cu 1 leu, chestie care mareste iar salariul mediu si asa mai departe…

  3. Sa vina Ciolacu si cu banii pentru firmele private care ar trebui sa mareasca salariul minim angajatilor. Au inceput astfel neocomunistii sa impuna cu forta ce profit trebuie sa aiba o firma ca sa existe. In curand vor trimite firmelor si planuri de indeplinit ca pe vremea lui Ceausescu. S-a dus libertatea castigata in 89.

  4. Tot statul al care nu face nimic și e incompetent maninca din munca romanilor cu impozite casa și alte măgării . Prafu e de statu ala în cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *