Guvernul majorează plafonul cheltuielilor de personal din bugetul de stat și deschide Fondul de rezervă pentru finanțarea cheltuielilor curente ale instituțiilor

G4Media sept. 15, 2023 1 comentarii
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță de urgență care prevede majorarea plafonului cu cheltuielile de personal din bugetul de stat și posibilitatea ca din Fondul de rezervă să fie alocați bani pentru cheltuielile curente ale instituțiilor.

Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului este constituit pentru „finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar”, prevede legea. Spre exemplu, bani din Fondul de rezervă au fost alocați în mai multe rânduri în cazul unor calamități, pentru a acoperi cheltuieli urgente în astfel de situații sau pentru a ajuta familiile afectate. Or, cheltuielile curente ale instituțiilor nu sunt imprevizibile.

Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern vine în contextul în care Executivul pregătește și un pachet de măsuri fiscale pentru acoperirea găurii din buget.

Ce prevede ordonanța adoptată de Guvern:

Articol unic. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se pot
aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) și c) și de la prevederile art. 26 alin. (4) și (5) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de la prevederile art. 2 alin. (2), art. 3 alin. (5) și ale anexei nr. 1 din Legea nr. 360/2022 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, cu fondurile suplimentate în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat la titlul
„Cheltuieli de personal”, potrivit alin. (1), se majorează plafonul nominal al cheltuielilor de personal al bugetului de stat, precum și plafonul nominal și cel exprimat ca procent în produsul intern brut al bugetului general consolidat, aprobate potrivit legii.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. “fondurile suplimentate în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ” pentru ce?
    Pentru noii angajati sau mariri de salarii?
    Ca nu e normal si e antieconomic sa tragi bani din fondul de rezerva pentru cai verzi pe pereți!😡
    CCR doarme?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *