Guvernul ține secret avizul Justiției pe noua ordonanță pentru plafonarea facturilor. Documentul se întinde pe 20 de pagini și arată încălcări flagrante ale legislației europene / ANRE a avertizat că noua ordonanță ar putea duce la dispariția unor furnizori de energie

Elena Deacu sept. 29, 2022 1 comentarii
contor, energie electrica, curent

Trei instituții din Guvernul României țin la secret avizul Ministerului Justiției privind noua ordonanță pentru plafonarea facturilor la energie, despre care chiar Autoritatea de Reglementare în Energie a avertizat că ar putea duce la dispariția unor furnizori de energie din România. Conform informațiilor Economedia și G4Media, avizul Justiției pe noua ordonanță se întinde pe circa 20 de pagini și include observații care arată că noile prevederi din energie încalcă flagrant legislația europeană.

Nici Ministerul Energiei, nici Ministerul Justiției și nici Secretariatul General al Guvernului nu ne-au pus la dispoziție acest aviz, deși l-am solicitat în mod repetat, atât pe căi formale, pe Legea 544, cât și pe căi informale, direct de la reprezentanți pentru relațiile cu presa sau consilieri din aceste instituții. În plus, instituțiile cărora le-am solicitat acest aviz ne-au trimis de la o instituție la alta.

Astfel, Ministerul Justiției ne-a trimis să solicităm acest aviz de la Ministerul Energiei sau de la Secretariatul General al Guvernului. 

Răspunsul Ministerului Justiției:

„În legătură cu cererea dumneavoastră adresată Ministerului Justiției, prin care, în conformitate cu prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, modificată și completată, solicitați, anumite informații instituției noastre, referitoare la transmiterea integrală a avizului Ministerului Justiției al proiectului de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, vă comunicăm următoarele:
Avizul privind actul normativ enunțat anterior a fost remis instituției inițiatoare. Prin urmare, apreciem că, pentru obținerea oricăror documente aferente acestui proiect este necesar să vă adresați Ministerului Energiei sau Secretariatului General al Guvernului”.

Secretariatul General al Guvernului ne-a trimis să solicităm acest aviz de la Ministerul Energiei.

Răspunsul Secretariatului General al Guvernului:

În legătură cu solicitarea dumneavoastră înregistrată la Secretariatul General al Guvernului (SGG) cu nr. 15C/747/rp/2022, vă comunicăm următoarele:

Referitor la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, vă recomandăm, pentru obținerea oricărui document aferent actului normativ sus-menționat, este necesar să vă adresați Ministerului Energiei în calitate de instituție inițiatoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022.

Ministerul Energiei nu ne-a răspuns la solicitările repetate.

Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată recent pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit documentului consultat de G4Media.

Mai mult, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului înființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.

În acest context, ZF a scris recent că Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica, listat din 2014 la Bursa de la Bucureşti, a fost săptămâna trecută la un pas de intrarea în incapacitate de plată și că a fost salvată în ultimul moment printr-o perfuzie de bani aranjată de stat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat miercuri seară că nu are cunoştinţă despre vreo infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare din domeniul energiei electrice, în afara plăţilor curente care se fac de la buget către aceste companii. Pe de altă parte, ministrul a admis totuși că există o lipsă de lichiditate în piaţa energiei.

Totodată, fără precedent, Guvernul a recunoscut într-un document oficial că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană, iar nota de fundamentare arăta negru pe alb: este posibil ca ordonanța să intre în contradicție cu Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *