HS Timber, fosta Holzindustrie Schweighofer, va închide două fabrici, din Rădăuți și Siret, din martie 2022. 600 de angajați, afectați de situație

Redacția ian. 19, 2022 1 comentarii
lemne, lemne foc

HS Timber Productions (fostul Holzindustre Schweighofer) a anunțat restructurarea operațiunilor sale din județul Suceava, începând cu sfârșitul primului trimestru al anului 2022. În fabrica din Rădăuți, o parte dintre operațiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți va rămâne în funcțiune, iar fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuți, va fi închisă în totalitate. Circa 600 de angajați vor fi afectați.

Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri.

Potrivit companiei, principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului. Achiziția de lemn rotund pe piața din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina și Rusia nu mai sunt disponibile pentru achizițiile de materie primă, din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări.

De asemenea, compania acuză întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum și birocrația laborioasă în materie de importuri, care fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producția de energie verde și vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă.

Investițiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condițiile actuale de piață.

Aproximativ 600 de angajați vor fi afectați de restructurare. Compania afirmă că încearcă să le ofere cât mai multora dintre ei oportunități de a continua să lucreze în cadrul grupului în România.

În România, HS Timber Productions mai funcționează două fabrici de cherestea, în Sebeș și Reci și o fabrică de panel în Comănești, cu un total de aproximativ 2.400 de angajați. Aceste fabrici nu sunt afectate de restructurare. Compania investește în continuare în modernizarea și îmbunătățirea operațiunilor în unitățile respective.

Grupul HS Timber activează preponderent în industria de procesare a lemnului, dar derulează operațiuni și în sfera comerțului de cherestea, producției de energie regenerabilă și ca furnizor pentru industria de energie solară.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *