Imprimeria Națională cumpără cipuri cu antenă de inducție EM încoporată pentru noile cărți de identitate electronice ale românilor. Cu ele se vor putea face și plăți contactless

buletin electronic carte de identitate electronica 230711983_3038981222893084_1354243181441358278_n Sursa foto: Facebook - MAI

Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor. Cipurile, spune Imprimeria, vor asigura un nivel maxim de securitate pentru CI-uri. Dar nu este singurul lor scop. „Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antenă mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini.

Contractul are o valoare maximală de 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.

Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.

Cardurile obțiunute, cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor, mai citim în CS.

Până în 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică. Proiectul – pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca, acestea începând să fie folosite încă de la sfârșitul anului trecut. În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise.

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. 

Noua carte de identitate, cea electronică, a stârnit multă vâlvă, fiind în trecut un scandal legat de rubrica gen sau sex.

Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.

Sursa foto: Facebook - MAI

Comentarii

 1. Să vă stea in gât cărțile de identitate în care USR a înlocuit rubrica “sex” cu “gen” pentru a permite și “genul neutru”! Nu sunt creștin ortodox dar nu voi accepta că sunt oameni care se nasc “neutri”.

  • Stai linistit ca nu te obliga nimeni sa cheltui prin CI.
   Oricum statul stie cat si unde cheltuiesti. Asta daca ii cheltui legal. Daca vrei sa faci evaziune si alte treburi din astea … comunism ce sa mai …

  • Jurnalisti analfabeti functionali: nu zice nicaieri in comunicat de plati contactless. Zice de tranzactii. In sensul de tranzactii de date intre un cititor si un card. Jesus.

 2. SPER SA NU AVEM MULTI TAMPITI IN TARA ASTA ,CARE SA ACCEPTE RAHATURILE VOASTRE ,, PROBLEMA VA FI RECUPERAREA BANILOR FURATI PRIN INVENTIILE DE FELUL ASTA; DAR
  AVEM OVINE SI BOVINE CIPATE,VOI DIN CARE CATEGORIE FACETI PARTE ?!?
  DESPRE GEN NU MAI INTREB PENTRU CA SE VEDE CA SUNTETI “NEUTRI NEURONAL”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *