Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în noiembrie / Analiştii financiari anticipează o inflație mai mare, din cauza politicii fiscale

grafic crestere dreamstime

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna noiembrie, (cu 5,4 puncte) la valoarea de 47,6 puncte. Această situație s-a datorat scăderii, cu peste 5 puncte, a ambelor componente ale indicatorului.

Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România, declară: „Incertitudinea fiscală ridicată ține indicatorul de încredere macroeconomică la niveluri reduse și majorează anticipațiile inflaționiste, politica fiscală reprezentând principalul risc la adresa inflației. În aceast context, pentru anul urmator participanții la sondaj anticipează o o rată de creștere economică similară cu cea înregistrată în acest an”.

Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanti indicatori macroeconomici:

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2024) a crescut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,42%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0069 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0590 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 47% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 35% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 76% dintre participanți (cel mai mare nivel înregistrat in acest an) consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 18% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru acest an este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,7% din PIB iar pentru anul urmator participaniții la sondaj anticipează un deficit bugetar de 5,2%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2% iar pentru anul 2024 anticipațiile de creștere economica se situează la 2,3%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;
  • Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *