Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna iulie, pentru a patra lună consecutivă. Se remarcă declinul preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale

supermarket, magazin, mâncare, alimente sursa foto: Pixabay.com

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna iulie, pentru a patra lună consecutivă, coborând şi mai mult faţă de maximul istoric atins în luna martie, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite agenția AFP, citată de Agerpres. Se remarcă în special declinul preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Scăderea preţului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenită, cu toate acestea persistă multe incertitudini, inclusiv preţurile mari la îngrăşăminte care pot afecta perspectivele de producţie viitoare şi veniturile fermierilor”, a declarat economistul şef al FAO, Maximo Torero.

Reculul din luna iulie al preţului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a preţului uleiurilor vegetale, “care au coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni”, în condiţiile în care au scăzut cotaţiile internaţionale pentru toate tipurile de uleiuri.

Potrivit FAO, preţurile cerealelor au scăzut cu 11,5%, “în primul rând ca urmare a unei scăderi de 14,5% a preţului grâului, parţial ca reacţie la acordul încheiat între Ucraina şi Federaţia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră”, subliniază organizaţia.

Preţul zahărului, calculat de FAO, a scăzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, în timp ce preţul lactatelor a scăzut cu 2,5% iar preţul cărnii calculat de FAO a înregistrat un declin modest de 0,5%, în condiţiile în care a scăzut cererea de import pentru carnea de vită, oaie şi porc, în timp ce preţurile internaţionale la carnea de pui au atins un maxim istoric.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: