Indicele Robor, în funcție de care se calculează ratele la creditele vechi, a urcat semnificativ joi și se apropie de 5%

banca, credit, calcule, calculator, banca Sursa foto: Pexels

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 4,88% pe an, de la 4,79% pe an, miercuri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR) citate de Agerpres.

Un nivel mai mare al indicelui a fost consemnat în 4 aprilie 2013 – 4,92% pe an.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,00% pe an, de la 4,95% miercuri, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,07% pe an, de la 5,04% pe an anterior.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Ar trebui sa fie Ilegal sa se umble la “Deal”-uri.

    “Am batut palma pe-o anumita suma si-un anumit procent, iti platesc dublu cand termin peste 30 de ani, Not My Fucking Problem!”

    In schimb, ar trebui sa poata fi reesalonate in caz ca devin inumane, si nu pui banul inaintea omului, lasandu-l in strada .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *