Industria IT, confruntată cu un nou val de concedieri în România

calculator IT programator Sursa foto: Dreamstime

După un prim val de concedieri la începutul anului și această toamnă vine cu reduceri de personal în industria IT: specialiștii vorbesc despre sute de oameni care au rămas, deja, fără loc de muncă, arată un reportaj Știrile Pro Tv.

Cum decurg concedierile potrivit celor care au trecut deja prin asta? De regulă sunt chemați la discuții pentru înțelegeri amiabile, dar sunt și situații în care primesc vestea prin e-mail ori sunt lăsați pe anumite funcții care nu se mai regăsesc în organigramă.

„Cei care au promis marea cu sarea acum câteva luni sau acum câțiva ani nu mai pot să livreze treaba asta către angajați și atunci trebuie să scape de ei și procedează extrem de agresiv. Le bagă sub nas aceste hârtii, îi cheamă la o întâlnire despre care oamenii nu știu și li se pune în față un laptop pe care li se cere să pună semnătura”, spune Doru Șupeală, consultant de business.

Într-o postare pe blogul personal, un jucător global din industria de programare, care controlează printre altele mai multe magazine online și platforme din România, a anunțat că a concediat 28% dintre angajați, mare parte programatori.

La fel și o platformă cunoscută de locuri de muncă a disponibilizat aproape 700 de angajați ca urmare a ritmului lent de creștere a veniturilor. Concedieri au fost și la o firmă de consultanță în management și soluții tehnologice, cu sute de angajați și în România.

„Sunt destui angajați care ne-au contactat spunându-ne că fac parte din planul de restructurări, chiar din companii altfel foarte celebre, care aveau mici nuclee și în România. Discutăm de sute de poziții la nivel de întreagă industrie”, a declarat Florentin Iancu, președinte sindicatul IT, conform Știrile Pro TV.

Pe de altă parte, inteligența artificială a dus la automatizare, iar proiectele se fac acum cu bugete mai mici și oameni mai puțini mai ales că noile modificări fiscale pun o presiune suplimentară pe companii.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *