Creșterea TVA-ului de la 9% la 19%, vehiculată în ultimele zile în spațiul public, a pus pe jar industria ospitalității, care se teme de efecte devastatoare. „Avem o industrie care e pe marginea prăpastiei, și dacă nu reușim să o păstrăm, ne vom trezi cu multe cifre cu minus în față”, a declarat Radu Savopol, președintele HORA, într-o conferință de presă organizată ca reacție la zvonurile privind majorarea TVA, transmite G4Food.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„S-a muncit mult pentru a consolida această industrie. Au apărut grupuri de companii românești și multe companii internaționale care au venit în România. Toate acestea au fost posibile datorită unei predictibilități fiscale. Considerăm că industria ospitalității atrage foarte mulți turiști de business și de vacanță, care pot genera venituri extraordinare”, a subliniat Savopol.
Potrivit datelor prezentate, în 2024 cifrele din turism arată mai bine, însă o creștere a TVA-ului ar putea periclita relansarea sectorului. Simona Constantinescu, președinta Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), a avertizat că industria hotelieră riscă să piardă competitivitatea dacă schimbările fiscale se fac fără studii de impact: „Avem deja trei modificări fiscale recente. Orice majorare suplimentară a TVA-ului ar duce la o scădere a investițiilor și a cererii. Investițiile în hoteluri sunt mari și se amortizează în 7-10 ani. Dacă investițiile nu se fac, calitatea scade, iar clientul final va suporta prețuri mai mari”.
„Majorarea TVA-ului la 19% ar însemna, pentru mulți operatori, să se stingă lumina”
Ștefan Balaur, vicepreședinte FIHR, a subliniat că există soluții de creștere a colectării fiscale fără a majora TVA-ul: „E nevoie de aplicarea legilor existente și de combaterea economiei gri și negre. Platformele precum Booking și Airbnb trimit deja datele către ANAF, însă e nevoie doar de voință birocratică pentru fiscalizarea acestor venituri”.
Daniel Mischie, CEO-ul grupului City Grill, a completat că industria ospitalității are un impact de 3,8% în PIB și angajează 5% din forța de muncă din sectorul privat: „Industria este fragmentată, cu multe afaceri mici și mijlocii. Majorarea TVA-ului la 19% ar însemna, pentru mulți operatori, să se stingă lumina. Micii antreprenori nu ar rezista, iar efectul ar fi valuri de închideri și concedieri”.
Savopol a avertizat și asupra riscului de reacție în lanț în economie: „Se vor crea datorii către furnizori și către stat, iar insolvențele nu vor lovi doar cafenelele și restaurantele, hotelurile și barurile, ci și lanțurile de aprovizionare”.
În concluzie, reprezentanții industriei ospitalității cer menținerea cotei reduse de TVA la 9% pentru a putea susține investițiile și locurile de muncă: „Nu cerem altceva decât să rămână cum este”, a conchis Savopol.