Inflația alimentară rămâne ridicată în Europa/ Scumpirea morcovilor a dus la un preţ record în Franța pentru tradiționalul ”Coq au Vin”

Morcovi Sursa foto: pixabay.com

Costul ingredientelor pentru prepararea tradiţionalului fel de mâncare francez “Coq au Vin” a crescut şi în luna iunie, sfidând tendinţa de reducere a inflaţiei generale, un semn că preţurile mai mici la energie şi produse angro se transmit mai lent până în rândul produselor de pe rafturile supermarketurilor, scrie Bloomberg.

Indexul special analizat de Bloomberg, care calculează cât trebuie să plătească o gospodărie pentru ingredientele necesare gătirii renumitului fel de mâncare franţuzesc, a crescut cu 10,6% în ritm anual în luna iunie. De vină sunt preţurile la morcovi, ceapă şi ciuperci, care au înregistrat o creştere accelerată faţă de avansul din luna mai.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Creşterea din luna iunie este mai mică decât avansul de 12,4% în ritm anual înregistrat de acelaşi index în luna mai, graţie încetinirii ritmului de creştere a preţurilor la carnea de pui. Preţurile la carnea de pui, cel mai scump ingredient pentru un “Coq au Vin”, au crescut cu doar 9,3% în ritm anual în luna iunie, fiind pentru prima dată când acest articol a înregistrat o creştere mai mică de 10% în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, costul total pentru a găti un “Coq au Vin” a atins un nou maxim istoric de 19,42 euro în luna iunie.

În paralel, datele oficiale arată că în luna iunie rata generală a inflaţiei în Franţa a încetinit până la 5,3%, cel mai redus nivel înregistrat după luna martie a a anului trecut. Totuşi, preţurile alimentelor continuă să înregistrezi majorări semnificative, de 13,7%, iar produsele proaspete sunt cu 14,1% mai scumpe.

În Spania, indicele lunar Paella Index, calculat tot de Bloomberg, a urcat cu 14,5% în luna iunie 2023 comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut, chiar dacă indicele general al preţurilor de consum a coborât sub 2%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: