Inflația anuală din SUA a crescut la 3,5% în luna martie, peste așteptările analiștilor

steag Statele Unite SUA Sursa foto: Unsplash

Inflaţia în SUA a fost una peste aşteptări în luna martie, ceea ce ar putea înlătura complet perspectiva unei prime reduceri de dobândă din partea Rezervei Federale (Fed) la reuniunea din luna iunie, transmite AFP, citat de Agerpres.

Conform datelor publicate miercuri de Departamentul american al Muncii, indicele preţurilor de consum a continuat să crească în luna martie, până la 3,5% în ritm anual, de la 3,2% în luna februarie. Datele oficiale i-au dezamăgit încă odată pe analişti care mizau pe o creştere mai modestă.

De la o lună la alta, preţurile de consum au înregistrat un avans de 0,4% în martie, la fel ca şi în luna februarie, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o uşoară decelerare, până la 0,3%.

În ceea ce priveşte inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie şi alimente, aceasta a rămas nemodificată la 3,8% în ritm anual, şi la 0,4% comparativ cu luna februarie. Rezerva Federală americană urmăreşte mai ales inflaţia de bază.

„Putem spune adio posibilităţii unei reduceri de dobândă în luna iunie. Absenţa progreselor spre ţinta de 2% este în prezent o tendinţă”, a estimat Greg McBride, analist financiar la Bankrate.

Datele privind inflaţia în luna martie oferă noi dovezi că progresele în ceea ce priveşte îmblânzirea inflaţiei stagnează, în pofida faptului că Rezerva Federală americană menţine costul creditului la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. În contextul în care o piaţă a muncii solidă susţine în continuare cererea gospodăriilor, oficialii Fed au fost foarte clari că doresc să vadă noi dovezi că presiunile pe partea de preţuri se reduc înainte de a reduce costurile cu împrumuturile.

Sursa foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *