Inflația din Spania se menține peste 10%, în ciuda scăderii prețurilor la carburanți

Redacția aug. 30, 2022 0 comentarii
spania steag flag pexels

Scăderea prețurilor la carburanți a contribuit la scăderea inflației spaniole la 10,4% până în august, chiar dacă costul altor bunuri de consum și servicii a continuat să crească, potrivit agenției naționale de statistică, scrie Financial Times.

Estimarea rapidă a inflației spaniole din august a fost ușor mai mare decât se așteptau economiștii chestionați de Reuters. Cu toate acestea, a marcat o retragere de la 10,8% în iulie, care a reprezentat cea mai rapidă creștere a prețurilor înregistrată în țară din 1985 încoace.

Spania este prima economie majoră din zona euro care a raportat datele privind prețurile pentru luna august, înaintea cifrelor globale pentru blocul comunitar, care se așteaptă să ajungă la 9%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei unice, atunci când vor fi anunțate miercuri de Eurostat.

Agenția spaniolă de statistică a declarat că prețurile la electricitate, alimente, mâncare în oraș și pachete de vacanță au continuat să crească într-un ritm „notabil” în august. Inflația de bază spaniolă, excluzând prețurile la alimente neprocesate și energie, a crescut cu 6,4% în anul până în august, cel mai rapid ritm din ianuarie 1993, a precizat agenția. Comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum din Spania au crescut cu 0,1% în august.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *