Inflaţia în Bulgaria ar putea ajunge la 20%

bani portofel scumpiri piata

Inflația din Bulgaria este deja mare, dar ar putea ajunge la 20%, spun economiștii citați de publicația bulgară Darik News, potrivit Rador.

Experţi economici au criticat guvernul de la Sofia, din cauza planului de introducere a monedei euro în Bulgaria. Economistul Mika Zaikova a descris acţiunile cabinetului drept „o ruşine”, iar potrivit expertului Stoian Pancev, acestea sunt „scandaloase”.

„Ne-am propus să intrăm în zona euro şi să fim egali cu alţi membri ai Uniunii Europene. Totuşi, acest lucru nu se face pe ascuns, pe la colţuri, aşa cum s-a făcut cu Planul de Redresare şi Rezilienţă”, a comentat Zaikova. „Acest lucru (introducerea monedei euro, n.r.) se face fără a vedea o analiză publică a Băncii Naţionale a Bulgariei. Această analiză trebuie comentată, trebuie să existe o dezbatere. Măcar trebuie să treacă prin parlament, să fie discutată cu experţi şi oameni de ştiinţă. Aceasta este o schimbare fundamentală, după care nu mai există întoarcere. Eu aş spune că trebuie organizat un referendum. Statisticile oficiale arată că 60% dintre bulgari sunt împotriva intrării noastre în zona euro”, a precizat Pancev.

La rândul său, Zaikova a avertizat că cel mai îngrijorător este cursul de schimb leva-euro. „Avem deja una dintre cele mai mari inflaţii, iar acest lucru o va creşte şi mai mult. Inflaţia în Bulgaria va ajunge la 19-20%”, a preconizat economistul bulgar.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.