Inflaţia și incertitudinile de pe piaţă afectează cea mai mare economie europeană: Exporturile Germaniei au scăzut neaşteptat în noiembrie

Redacția ian. 5, 2023 0 comentarii
containere, transport, import, export

Exporturile Germaniei au scăzut neaşteptat în noiembrie, inflaţia ridicată şi incertitudinile de pe piaţă continuând să afecteze cea mai mare economie europeană, în pofida atenuării perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, arată datele publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Exporturile au scăzut cu 0,3% în noiembrie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 0,2%. Statele Unite, principalul partener de export al Germaniei, au înregistrat un recul de 1,5% al exporturilor germane, în timp ce exporturile germane către alte state membre UE au scăzut cu 0,4%. Datele vin după ce în octombrie exporturile Germaniei au înregistrat o expansiune de 0,8%, faţă de un declin de 0,6% previzionat iniţial.

Importurile au înregistrat în noiembrie o scădere de 3,3%, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un recul de 0,5%.

În octombrie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 6,9 miliarde de euro, de la 3,7 miliarde de euro luna precedentă.

“În condiţiile încetinirii din SUA şi China, creşterea exporturilor va rămâne redusă pentru moment. Dar suntem optimişti, în urma atenuării perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. Sectorul exporturilor sprijină perspectivele unei recesiuni moderate”, a apreciat Alexander Krueger, economist şef al băncii private Hauck Aufhaeuser Lampe,

Un studiu publicat luni arată că scăderea activităţii industriale în Germania s-a atenuat în decembrie, deşi cererea mai redusă continuă să afecteze companiile. Conform Institutului economic Ifo, numărul firmelor care au raportat în decembrie dificultăţi în procurarea materialelor a scăzut pentru a treia lună consecutiv.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *