INS: Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi serviciile de piaţă prestate populaţiei, în creştere în primul semestru

masini Sursa foto: Pixabay

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primul semestru al anului în curs, atât ca serie brută, cu 16,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 17,2%, în timp ce volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat ca serie brută cu 11,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14%, faţă de perioada similară din 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 16,4%, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu autovehicule (+27,7%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+4,9%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,6%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 8,6%.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 iunie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 17,2%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 a înregistrat o cifră de afaceri cu 11,1% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+52,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+14,1%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+6,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+5,7%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+2,0%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 14,0% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna iunie 2023, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 0,3%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-12,2%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-3,7%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-3,0%). Comerţul cu autovehicule a crescut cu 3,4%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2023, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 1,1%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2023, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 3,2%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+8,2%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+4,9%). Scăderi au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-6,8%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-3,8%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-2,2%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2023, faţă de luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 2,2%.

De asemenea, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a înregistrat o creştere cu 14,8%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+26,1%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,5%). Scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-12,6%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-6,8%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2023, a înregistrat o creştere cu 20,8% faţă de luna iunie 2022.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 2,0% mai mare comparativ cu luna iunie 2022, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+38,0%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+3,6%).

Scăderi au înregistrat: serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-10,3%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-7,1%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-1,5%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2023 a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna iunie 2022.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *