Instituțiile publice, inclusiv primăriile, vor fi obligate să se digitalizeze și să nu mai ceară „dosarul cu șina”

dosare, birocratie

Camera Deputaților a votat o lege prin care instituțiile publice nu vor mai putea solicita persoanelor fizice sau juridice dosare cu șină. Aceste prevederi se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice.

„Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar”, potrivit amendamentului votat de Camera Deputaților.

În cazul în care o instituție publică cere copii fizice pentru documentele respective, instituția va trebui să asigure gratuit fotocopierea documentelor.

Totodată, insituțiile publice vor trebui să pună la dispoziția cetățenilor și pe site-ul lor modele de formulare sau cereri pentru toate serviciile publice furnizate, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective.

Proiectul a fost inițial respins de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Pentru a putea intra în vigoare legea trebuie promulgată de președintele Iohannis.

 

Sursa foto: Pexels

Comentarii

 1. Suntem tara datului din gura pentru prosti!
  Primariile sunt obligate sa faca publice PUZ-rile si autorizatiile de constructie. De multi ani. Si ce? Nici dupa ce actionezi in instanta primaria si castigi, tot nu se publica. Ii doare la basca!
  Masinile trebuie sa treca un ITP anual in Romania, ca sa nu ne omoare in trafic cu nori negri de fum, de la motoarele diesel cu 400.000 de km. Si? E plina tara de astfel de bombe (eu intalnesc cate zece zilnic in Bucuresti), toate cu ITP-ul valabil, ca se ia pe spaga mica, mica.. foarte mica. Si?
  Mai este o lege care spune ca cetatenii si firmele nu mai trebuie sa aduca certificate si alte hartii de la alte institutii ale statului, daca acestea se pot obtine direct de catre institutia care le cere. Si? S-a schimbat ceva de cand a aparut aceasta lege?
  Acum mai avem o idee pe care vor mictiona institutiile statului: dosarul cu sina.
  Prosteala pentru prosti!

 2. daca nu sunt modificate si legile care reglementeaza functionarea institutiilor respective ,cat si intocmirea metodologiilor aferente privind desfasurarea concreta a activitatii in noile conditii ne aflam in fata uneinoi legi care nu se aplica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *