Inteligența artificială duce la o creștere a vânzărilor pentru producătorii de cipuri

cipuri, semiconductori intel Sursa foto: Pexels

Industria semiconductoarelor a început anul cu o încredere tot mai mare în faptul că a lăsat în urmă ultima sa recesiune ciclică în 2023, în timp ce analiștii salută un „punct de cotitură” pentru piața de 600 de miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Dar în spatele previziunilor principale privind o redresare de două cifre a cheltuielilor cu cipuri în acest an se află incertitudinea cu privire la cât de amplă va fi această revenire, deoarece cererea în creștere pentru procesoarele cu prețuri ridicate concepute pentru inteligența artificială este compensată de o perspectivă mai atenuată în alte părți ale sectorului tehnologic.

Cele mai recente cifre ale Asociației Industriei Semiconductorilor, cu sediul în SUA, care reprezintă majoritatea producătorilor de cipuri la nivel mondial, arată că vânzările la nivel mondial au urcat la 48 de miliarde de dolari în noiembrie, crescând atât la nivel anual, cât și trimestrial pentru prima dată în mai mult de un an. Vânzările lunare au atins un vârf de peste 50 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022.

John Neuffer, directorul executiv al SIA, a declarat că aceste date reprezintă „un indiciu că piața mondială a cipurilor continuă să se consolideze”, după ce unitatea sa de statistică privind comerțul mondial cu semiconductori a prognozat o „creștere viguroasă” în 2024, cu venituri globale în creștere cu 13%, până la 588 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Malcolm Penn, fondatorul companiei de consultanță în domeniul cipurilor Future Horizons, a declarat că cifrele de creștere a veniturilor – care au fost măsurate în contextul unui an prost pentru sector – nu au fost însoțite de o creștere a livrărilor de unități.

„Este foarte greu să vezi cum vei obține o creștere a numărului de unități până în a doua jumătate a anului 2024″, a spus el. „Acesta nu este începutul următoarei reveniri – mai avem un drum lung de parcurs până când vom începe să intrăm în partea de penurie a ciclului.”

Industria cipurilor a oscilat între penurie și excedent timp de decenii. Cea mai recentă recesiune a început în vara anului 2022, industria depășind problemele de aprovizionare exacerbate de pandemia Covid-19, chiar în momentul în care cheltuielile clienților – atât ale consumatorilor pentru PC-uri sau smartphone-uri, cât și ale furnizorilor de cloud computing pentru servere și switch-uri noi – au început să resimtă presiunea inflației.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cel mai mare producător de cipuri din lume, a raportat săptămâna aceasta vânzări în trimestrul al patrulea care au rămas stabile față de anul precedent, dar au depășit așteptările analiștilor privind o scădere.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *