Iohannis: Plafonarea prețurilor la energie poate să ne treacă prin iarnă

Klaus Iohannis - sursa presidency

Plafonarea prețurilor la energie este o măsură care poate să ne treacă prin iarnă, până când se vor pune în practică alte măsuri, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, într-o vizită la centrala nucleară de la Cernavodă.

Întrebat despre declarațiile premierului interimar Florin Cîțu, care a promis miercuri plafonarea prețurilor la energie de către un Guvern PNL cu puteri depline, deși anterior prim-ministrul spunea că nu susține o plafonare, președintele a declarat că aceasta este „o schimbare de atitudine în funcție de evoluția pieței”.

„Nu se aștepta nimeni cred să avem aceste creșteri fantastice la prețul gazelor, cum în realitate nu s-au așteptat experții, cum de obicei nu se așteaptă, când apar crize, să crească prețurile la energie așa de mult. Exact din acest motiv am dorit să atrag atenția autorităților europene că trebuie să acționăm repede și împreună. Am purtat o discuție lungă cu doamna președinte von der Leyen când a venit în România să ne prezinte PNRR-ul aprobat pentru România. Am avut o discuție pe această speță la summitul din Slovenia de la care m-am întors aseară. Am reușit împreună cu alții care sunt la fel de preocupați să punem această chestiune în centrul atenției Comisiei Europene, care a primit temă de la noi să pregătească un set de evaluări și măsuri pe care le vom discuta la sfârșitul lunii în Consiliu. Până atunci miniștrii energiei vor discuta cu Comisia cele mai bune măsuri. Cum aceste măsuri la nivel european trebuie corelate, negociate, discutate, nu vom putea să luăm măsuri foarte repede”, a spus președintele.

În această idee, Klaus Iohannis a precizat că plafonarea prețurilor este măsura care poate să ne treacă prin iarnă, până se găsesc alte măsuri adecvate.

„De aceea, una din măsurile posibile este sigur plafonarea, o măsură care poate să ne treacă prin iarnă până când se pot pune în practică alte măsuri, pentru că este nevoie de data aceasta de un set amplu de măsuri pentru a nu lăsa aceste prețuri să ducă la o explozie generalizată de prețuri în economiile europene”, a afirmat președintele.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *