Italia: Amenzi de 20 de milioane de euro pentru Google și Apple, acuzate de practici comerciale neloiale

google, sediu

Arbitrul concurenței din Italia a impus o amendă de 20 de milioane de euro pentru Google și Apple, egal repartizată între cei doi giganți, pentru practici concurențiale neloiale, potrivit Le Figaro.

Antitrustul italian „a stabilit că fiecare dintre cele două societăți a încălcat Codul consumatorului, prima neoferind suficiente informații, a doua pentru practici agresive în utilizarea datelor consumatorilor în scopuri comerciale”.

Reamintind că cei doi giganți ai digitalului primesc informații de la clienții lor, Antitrustul „a stabilit că nici Google și nici Apple nu au furnizat informații clare și imediate privind colectarea datelor utilizatorilor lor cu scopuri comerciale”, potrivit unui comunicat.

În ceea ce privește a două încălcare, arbitrul cocurenței a denunțat „o practică agresivă” a celor două societăți. Google spre exemplu este acuzat că a preinstalat în faza creării unui cont „acceptarea de către utilizator a transferului și utilizării propriilor date în scopuri comerciale”.

Această „preactivare permite transferul și utilizarea datelor de către Google (…) fără a mai fi nevoie de alte pasaje în care utilizatorul poate confirma sau modifica alegerea sa”.

Această autoritate independentă a aplicat marți o amendă dură, de 200 milioane euro, pentru Amazon și Apple, dintre care peste 134 de milioane pentru gigantul din Cupertino, pentru restrângerea accesului la platforma Amazon a unor distribuitori ai produselor Apple. Țările UE au multiplicat în ultimele luni sancțiunile financiare împotriva giganților americani și chinezi ai internetului.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.