Italia este deschisă să deconecteze Rusia din sistemul SWIFT, spune ministrul de externe

Redacția feb. 26, 2022 0 comentarii
rusia, rubla, banca

Italia nu își va folosi dreptul de veto pentru a împiedica deconectarea Rusiei de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT, a declarat vineri ministrul italian de externe Luigi Di Maio, potrivit Reuters.

„Nu există drept de veto”, a spus Di Maio reporterilor de la Bruxelles, răspunzând la o întrebare pe această temă, adăugând că Roma va continua să lucreze la unison cu partenerii Uniunii Europene pentru sancțiuni.

Anterior, Cipru a decis că nu va bloca decizia de a deconecta Rusia de la sistemul internațional de plată SWIFT, a transmis ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Italia, Cipru, Germania, și Ungaria erau țările care s-au opus în UE deconectării Rusiei de la SWIFT.

Și Germania și-a mai domolit opoziția, ministrul de Finanțe Christian Lindner afirmând vineri că Germania este „deschisă” să excludă Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT, dar este necesar să se evalueze consecințele unei astfel de decizii asupra propriei economii.

Statele de estul Europei cer cu fermitate deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți interbancare Swift, ceea ce ar paraliza practic sistemul bancar din Rusia. Cele mai vocale sunt Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

SUA, Canada și Marea Britanie sunt de asemenea pro unei decizii de a deconecta Rusia de la SWIFT.

Citește și:

Poate fi Rusia exclusă din sistemul internaţional de plăţi SWIFT? Ce ar însemna

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *