Jandarmeria cumpără 20.000 de pistoale calibrul 9×19 mm. Instituția, în curs de înlocuire a vechilor pistoale Carpați

Jandarmeria romana Sursa foto: Facebook / Jandarmeria română

Jandarmeria Română, UM 0251, a lansat în licitație un contract de 33,6 milioane lei(7 milioane euro – n.r.) pentru achiziția a până la 20.000 de arme de tip pistol calibrul 9 x 19 mm, pe care să le distribuie agenților. Astfel, prețul maximal vizat de Jandamerie este de 1.680 lei de pistol, adică circa 330 de euro.

Contractul se întinde pe patru ani și este de tip cadru, comanda minimă fiind de 2.000 de bucăți per subsecvent. Este vorba de un singur lot, adică toate armele trebuie să fie de la același producător/distribuitor. Pot participa firme din România și străinătate, iar criteriul de departajare a ofertelor este prețul cel mai scăzut. Candidatul trebuie să fi derulat, în ultimii 5 ani dinainte de data limită de depunere a candidaturii, un contract/mai multe contracte de furnizare de produse similare care însumate să fie de minim aceiaşi valoare (fără T.V.A.) sau cantitate de produse raportat la valoarea sau cantitatea celui mai mare contract subsecvent al lotului. Cu alte cuvinte, orice firmă dorește să participe la licitație trebuie să fi livrat, în ultimii ani, măcar 2.000 de pistoale de acest tip.

Pistoalele trebuie să fie noi, livrate în anul comenzii sau în anul anterior, iar firma ce le livrează trebuie să asigure și instrucția (cel puțin 6 ore)  personalului Jandarmeriei în lucrul cu acestea.

Condițiile tehnice eliminatorii de la licitație, potrivit Caietului de Sarcini, sunt:

–              declarația privind originalitatea armei și a accesoriilor;

–              declarația privind acordul producătorului pentru utilizarea armei și încărcătoarelor împreună cu tocurile furnizate;

–              declarația de conformitate de la producător privind îndeplinirea cerințelor din specificația tehnică de către produsul ofertat;

–              autorizația ANCEX pentru furnizarea de armament;

–              avizul Poliției Române pentru efectuarea de operațiuni cu arme.

Toate documentele trebuie să fie prezentate în limba română sau cu traducere legalizată în română.

Ofertele se deschid în 1 noiembrie, achiziția se finanțează din fonduri proprii.

Din 2017, Jandarmeria a început un proces de înlocuire a vechilor pistoale Carpați 7.65 x.17 mm, în dotarea agenților de peste 40 de ani. Pe o perioadă de 8 ani, a fost prevăzută achiziția a 30.000 de bucăți noi. În 2019, a fost făcută prima achizție, 1.600 de bucăți, de același tip, 9 x 19 mm, pentru patru milioane lei. Anul trecut, o nouă achiziție, 900 de bucăți, același calibru.

„La nivelul Jandarmeriei Române există o dotare diferită în ceea ce priveşte pistolul pentru efectivele de acţiuni speciale şi antiteroriste. Armamentul aflat în dotare este, în mare parte, uzat moral şi fizic, putând pune în pericol utilizatorul cât şi terţele persoane. Prin încheierea acordului cadru de furnizare produse militare „Pistol cal. 9×19 mm SA/DA” se doreşte îmbunătăţirea suportului logistic al misiunilor şi creşterea din punct de vedere al calităţii mijloacelor tehnice, a capacităţii de reacţie şi intervenţie a structurilor de jandarmi”, comunica, acum doi ani, instituția.

Jandarmeria Română este o instituție militarizată, aflată în subordinea ministerului Administrației și Internelor cu atribuții în ordine și siguranța publică, pază obiective și transporturi și intervenții în misiuni de urgență. Efectivele sale totale reprezintă informație clasificată.

Sursa foto: Facebook / Jandarmeria română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *