Jerome Powell reafirmă că Fed va menţine dobânzile ridicate mai mult timp

federal reserve Foto: Wikipedia

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat că Fed trebuie să aibă răbdare deoarece aşteaptă mai multe dovezi că ratele ridicate ale dobânzilor reduc inflaţia şi a subliniat necesitatea menţinerii costurilor ridicate de împrumut, transmit Reuters şi Bloomberg, scrie Agerpres.

Powell a reiterat că probabil va dura mai mult timp decât s-a crezut anterior pentru a dobândi încrederea necesară pentru scăderea dobânzilor. El a descris actualele dobânzi ca fiind “înfrânate de multe măsuri”, dar a observat că timpul va dovedi dacă politica monetară este suficient de restrictivă pentru a readuce inflaţia la ţinta Fed de 2%.

“Ne gândim la efectul deciziilor noastre asupra condiţiilor financiare şi asupra economiei. Toate aceste lucruri ne fac să credem că în acest moment politica monetară este restrictivă şi pare că va dura mai mult ca noi să devenim încrezători că în timp inflaţia va reveni la 2%”, a declarat Powell, la un eveniment desfăşurat la Amsterdam.

În timpul unei discuţii dintre şeful Fed şi Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, Powel a reiterat că este puţin probabil ca viitoarea decizie a Rezervei Federale a SUA să fie o majorare a dobânzii, pur şi simplu Fed va menţine dobânda la actualul nivel.

Powell se aşteaptă ca inflaţia în SUA să scadă în ritm lunar, dar evoluţia preţurilor în primul trimestru i-a temperat încrederea.

“Primul trimestru în Statele Unite a fost remarcabil pentru lipsa progreselor privind inflaţia. Nu ne aşteptam să fie un drum lin, dar dificultăţile au fost mai ridicate decât ne-am aşteptat, ceea ce ne spune că va trebui să avem răbdare şi să lăsăm să-şi facă treaba politica monetară restrictivă”, a explicat şeful Fed.

Economia americană continuă să-şi arate rezilienţa, chiar dacă Fed a menţinut dobânzile ridicate. Rata şomajului rămâne la un nivel scăzut. Powell a descris piaţa forţei de muncă ca “extrem de solidă”, cu semne de răcire graduală şi reechilibrare, pe fondul creşterii imigrării şi al reducerii cererii. Înăsprirea pieţei muncii este asemănătoare cu cea din 2019, înaintea pandemiei, a adăugat Powell.

La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *