Joe Biden anulează măsurile luate de administrația Trump pentru a interzice TikTok și WeChat

tiktok

Joe Biden a decis să revoce decretele semnate de Donald Trump pentru interzicerea platformelor sociale TikTok și WeChat, deținute de cetățeni chinezi, scrie publicația boursorama.com.

Președintele american a semnat însă un nou decret prin care cere administrației sale să lanseze o anchetă pentru a determina riscurile reale pe care le reprezintă aplicațiile internet deținute de puteri străine, într-un interval de patru luni.

Într-un rar exemplu de destindere între cele două superputeri, Beijingul a salutat “un gest pozitiv în direcția bună”.

“Sperăm că Statele Unite vor trata companiile chineze de manieră echitabilă și se vor abține să amestece politica cu chestiunile comerciale”, a afirmat purtrătorul de cuvânt al ministerului Comerțului, Gao Feng

Noul decret semnat de Biden vizează identificarea tuturor aplicațiilor soft conectate “care pot prezenta un risc inacceptabil pentru securitatea națională a Statelor Unite și pentru poporul american”, inclusiv “aplicațiile deținute, controlate sau gestionate de persoane care susțin activități militare sau de informații ale unei alte țări sau care sunt implicate în activități cibernetice negative ori care implică aplicații care colectează date personale sensibile”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Donald Trump a acuzat faptul că aplicațiile deținute de cetățeni chinezi reprezintă un risc pentru securitatea națională a Statelor Unite și a încercat să forțeze vânzarea TikTok către investitori americani.

De asemenea, fostul președinte a acuzat WeChat și TikTok de colectarea de date confidențiale care erau împărtășite cu Beijingul.

Potrivit unui responsabil al adminsitrației Biden interogat de AFP, TikTok face obiectul unei examinări separate, pentru a se stabili dacă reprezintă un risc pentru securitatea națională.

Săptămâna trecută, Joe Biden a extins lista entităților chineze în care americanii nu au voie să investească.

Aceste decizii arată că Joe Biden nu are intenția să relaxeze presiunea asupra Chinei.

Joe Biden a ajuns miercuri în Europa pentru primul său turneu extern în calitate de președinte. Aici se va întâlni cu liderii europeni și ai NATO precum și cu președintele rus Vladimir Putin.

De la ajungerea la Casa Albă, Biden a afirmat clar că dorește să obțină sprijinul aliaților SUA împotriva Beijingului, acuzat de concurență neloială în relațiile comerciale.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.