KazMunayGas încearcă să își convingă clienții că noile sancțiuni ale UE nu se aplică achiziţiilor de ţiţei din Kazahstan. Înțelegerea dintre liderii UE va permite asigurarea cu ţiţei propriu a rafinăriei Petromidia

Rompetrol, Petromidia Sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Chesaru

Compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, şi alte companii producătoare de ţiţei din Kazahstan, desfăşoară activităţi de informare a clienţilor cu privire la lipsa restricţiilor în legătură cu operaţiunile cu ţiţeiul kazah, care este transportat pe teritoriul Federaţiei Ruse, transmite Agerpres. Oficialii companiei subliniază că s-a ajuns la înţelegerea privind accesul nelimitat la ţiţeiul care tranzitează Federaţia Rusă, pe piaţa europeană, fapt care va permite asigurarea cu ţiţei propriu a rafinăriei Petromidia, deţinută de KMG International, precum şi a altor clienţi ai ţiţeiului nostru

Acțiunea are loc în contextul în care Uniunea Europeană a aprobat, în 3 iunie 2022, al şaselea pachet de sancţiuni, care prevede o renunţare etapizată la ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă. Implementarea acestei măsuri va dura 6 luni pentru ţiţei şi până la 8 luni, în cazul produselor petroliere.

“Aceste restricţii nu se aplică achiziţiilor de ţiţei din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în sau tranzitează Federaţia Rusă”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii companiei precizează că ţiţeiul din Kazahstan se comercializează sub cotaţiile Urals şi Siberian Light, dar începând cu luna iunie, în actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei “KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă.

KazMunayGas, împreună cu autorităţile de stat ale Republicii Kazahstan, desfăşoară activităţi prentru a minimiza consecinţele negative ale sancţiunilor internaţionale asupra exporturilor ţiţeiului kazah, adaugă sursa citată.

“KMG depune toate eforturile pentru a asigura un export stabil şi în condiţii de siguranţă pentru ţiţeiul kazah. S-a ajuns la înţelegerea privind accesul nelimitat la ţiţeiul care tranzitează Federaţia Rusă, pe piaţa europeană, fapt care va permite asigurarea cu ţiţei propriu a rafinăriei Petromidia, deţinută de KMG International, precum şi a altor clienţi ai ţiţeiului nostru”, a declarat Magzum Myrzagaliev, directorul executiv al KazMunayGas.

Sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Chesaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *